Ruský plyn pre Čínu môže byť oslobodený od daní

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 13:36 • 2 min
Ruský plyn pre Čínu môže byť oslobodený od daní

MOSKVA - Zemný plyn pre čínskych odberateľov možno v Rusku nebude podliehať ťažobným poplatkom. Uviedol to ruský minister financií Anton Siluanov, ktorého vo štvrtok citovala agentúra Interfax.

slovakia

left justify in out

Otázku daňových výnimiek vrátane nulovej dane z ťažby minerálov Moskva posúdi z hľadiska efektivity dodávok, uviedol Siluanov na ekonomickom fóre v Petrohrade. S návrhom oslobodiť ložiská, ktoré budú zdrojom dodávok plynu pre čínsky trh, od ťažobných poplatkov, vystúpil tento týždeň generálny riaditeľ najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. 

 

Ruský plynárenský gigant Gazprom v stredu podpísal s Čínou dlho očakávaný kontrakt na dodávky plynu. Vďaka nemu by mala Čína z Ruska odoberať ročne 38 mld. kubických metrov plynu. Podrobnosti o cene plynu v rámci 30-ročného kontraktu Gazprom nezverejnil. Analytici ho podľa agentúry Reuters oceňujú na zhruba 400 mld. USD. 

 

Dohoda s Čínou môže znížiť závislosť Gazpromu na Európe, kde dovozy z Ruska pokrývajú zhruba tretinu spotreby plynu. Rokovania s Pekingom, ktoré trvali vyše 10 rokov, chcela Moskva urýchliť aj v snahe zmierniť dopady západných sankcií, ktoré vyvolalo obsadenie ukrajinského regiónu Krym Ruskom. Zhruba polovica dodávok ruského plynu odberateľom v Európe prechádza cez Ukrajinu. 

 

(1 EUR = 1,3676 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies