Ruský parlament schválil zákon o zákaze adopcií ruských detí do USA

NETKY.SK • 21 December 2012, 13:41 • 2 min
Ruský parlament schválil zákon o zákaze adopcií ruských detí do USA

Ruský parlament schválil zákon o zákaze adopcií ruských detí do USA - Politika Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, dnes v Moskve v záverečnom čítaní schválila zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí občanmi USA a je odpoveďou Ruska na americký

slovakia

left justify in out

img

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, dnes v Moskve v záverečnom čítaní schválila zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí občanmi USA a je odpoveďou Ruska na americký tzv. Magnitského zákon. 

Za návrh zákona hlasovalo 420 poslancov, proti boli siedmi a jeden sa hlasovania zdržal, spresňuje agentúra Reuters. 

Schválený zákon bude na budúci týždeň prerokúvať horná komora parlamentu, Rada federácie. Zákon nadobudne platnosť po podpise prezidentom Vladimirom Putinom.

Ruský zákon zakazuje vstup na územie Ruska komukoľvek, kto je podozrivý z porušenia práv ruských občanov. Poslanci teda pôvodný návrh zákona sprísnili, keďže sankcie sa netýkajú len občanov USA, ale aj ktoréhokoľvek ďalšieho štátu.

Súčasťou zákona je aj pozastavenie činnosti nekomerčných organizácií financovaných alebo materiálne podporovaných z USA, ktoré sa na území Ruskej federácie venujú politickým aktivitám alebo aktivitám, ktoré predstavujú hrozbu pre záujmy Ruska.

Zákon obsahuje i paragraf o zákaze pôsobenia agentúr sprostredkujúcich adopcie do zahraničia v Rusku a vypovedá aj rusko-americkú dohodu o adopcii maloletých.

Ruským parlamentom schválený zákon je pomenovaný po dvojročnom ruskom chlapcovi Dimovi Jakovlevovi, ktorý pre nedbanlivosť amerických adoptívnych rodičov v júli 2008 zomrel na prehriate. Jeho adoptívny otec ho totiž nechal deväť hodín v zavretom aute pri teplote vyše 50 stupňov Celzia. Americký súd adoptívneho otca Milesa Harrisona oslobodil.

Štátna duma zákon Dimu Jakovleva schválila napriek tomu, že denník Novaja gazeta za tri dni zozbieral vyše 100.000 podpisov pod petíciu vyzývajúcu poslancov, aby ho neprijali. 

Spravodajský server Gazeta.ru dnes napísal, že po odovzdaní v podateľni Štátnej dumy sa podpisové hárky po ceste do hlavnej budovy parlamentu, čo je asi 500 metrov, stratili. Vedenie parlamentu neskôr túto informáciu poprelo. 

Parlament sa petíciou dnes nezaoberal s tým, že tak urobí po Novom roku, teda už po schválení zákona. Potvrdila to dnes aj redakcia Novej gazety.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies