Ruský parlament schválil ďalšiu pomoc bankám

NETKY.SK • 19 December 2014, 14:17 • 2 min
Ruský parlament schválil ďalšiu pomoc bankám

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu v piatok v zrýchlenom konaní schválila návrh zákona, ktorý umožní bankám získať od štátu pomoc v celkovom objeme až 16,5 mld. USD. Peniaze môžu banky čerpať už začiatkom budúceho roka, uviedol minister financií Anton Siluanov.

slovakia

left justify in out

Zákon nešpecifikuje, ktoré banky by sa mohli uchádzať o pomoc, podľa ministra však pri ich výbere bude rozhodujúca miera, v akej dokážu poskytovať úvery širšej ekonomike. Podobným spôsobom Rusko svoje banky podporilo už počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009. Pred nadobudnutím účinnosti musí zákon schváliť horná komora parlamentu a následne podpísať ruský prezident Vladimir Putin.

 

Ruská ekonomika smeruje do recesie a ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil 45 % hodnoty. Rubeľ je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. Terčom sankcií sú aj najväčšie štátom vlastnené banky Sberbank a VTB. Ruská centrálna banka od začiatku roka investovala do stabilizácie meny viac ako 80 mld. USD. V snahe zastaviť prepad rubľa a zmierniť infláciu centrálna banka v utorok prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer 7 percentuálnych bodov na 17 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona