Ruský parlament ratifikoval dohodu o strategickom partnerstve s Gruzínskom

NETKY.SK • 23 Január 2015, 12:50 • 2 min
Ruský parlament ratifikoval dohodu o strategickom partnerstve s Gruzínskom

MOSKVA - Ruský parlament ratifikoval dnes dohodu o strategickom partnerstve s Abcházskom a upevnil tak vplyv Moskvy v tomto gruzínskom odštiepeneckom regióne. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ruská Štátna duma jednohlasne prijala zmluvu, na základe ktorej sa ruské a abcházske sily dostanú pod jedno velenie a súhlasí tiež so spoločnými pohraničnými strážami.
     

Ruské jednotky sú rozmiestnené na území gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Abcházsko od roku 2008, keď Moskva po päťdňovej vojne s Gruzínskom uznala nezávislosť Abchádzka.
     

Dohodu o strategickom partnerstve uzavreli vlani v novembri ruský prezident Vladimir Putin s abcházsky prezident Raul Chadžimba, dokument podpísali v ruskom čiernomorskom letovisku Soči. Táto dohoda upevňuje podľa AP kontrolu Kremľa nad vojenskými a ekonomickými záležitosťami regiónu.
     

Gruzínsko tvrdí, že ide o prvý krok smerom k anexii a varuje, že dohoda ohrozuje snahy o normalizáciu vzťahov s Ruskom.
     

Abcházsko sa jednostranne oddelilo od Gruzínska počas občianskej vojny v rokoch 1992-1993 - po rozpade Sovietskeho zväzu. Moskva uznala región, spoločne s gruzínskym odštiepeneckým Južným Osetskom, za nezávislé štáty po päťdňovom rusko-gruzínskom konflikte v roku 2008. Suverenitu oboch regiónov uznalo iba niekoľko štátov sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies