Ruský opozičný poslanec Ponomariov je na zozname medzinárodne hľadaných osôb

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 00:20 • 2 min
Ruský opozičný poslanec Ponomariov je na zozname medzinárodne hľadaných osôb

MOSKVA - Iľju Ponomariova, jediného poslanca ruskej Štátnej dumy, ktorý vlani hlasoval proti anexii Krymu, zaradili na medzinárodný zoznam hľadaných osôb pre obvinenia zo sprenevery. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z ruskej polície.

slovakia

left justify in out

Podľa správy ruské úrady zaradili Ponomariova na zoznam začiatkom júla, pretože ignoroval predvolania, na základe ktorých sa mal dostaviť pred federálnych vyšetrovateľov.

 

Moskovský súd by mal ešte tento týždeň vydať príkaz na zatknutie Ponomariova v neprítomnosti. Tento ľavicový opozičný poslanec totiž už od vlani žije v exile v Spojených štátoch. Poslaneckej imunity pred trestným stíhaním ho zbavili v apríli tohto roka.

 

Poslanec tvrdí, že mu ruské úrady bránia v príchode do vlasti a že mu zablokovali bankové účty. Podľa vlastných slov nemá v úmysle uchádzať sa o politický azyl v USA.

 

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý podlieha šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, viní Ponomariova z podielu na sprenevere približne 750.000 dolárov zo štátom financovanej technologickej nadácie Skolkovo. Ponomariov mal údajne zneužiť prostriedky, ktoré mu nadácia vopred zaplatila za odbornú a prednáškovú činnosť.

 

Ponomariov bol jediným poslancom 450-člennej Štátnej dumy, ktorý hlasoval proti anexii Krymu po tom, ako Rusko vojensky obsadilo a prevzalo kontrolu nad týmto ukrajinským polostrovom. Celú kauzu okolo údajnej sprenevery označuje Ponomariov za politicky motivovanú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona