Ruský opozičný politik Navaľnyj bol prepustený z belinskej nemocnice

NETKY.SK • 23 September 2020, 10:13 • 2 min
Ruský opozičný politik Navaľnyj bol prepustený z belinskej nemocnice

BERLÍN - Vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj dnes bol prepustený z belinskej nemocnice, kde sa podrobil liečbe po otrávení nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

slovakia

left justify in out

Lekári považujú úplné zotavenie

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj 23. septembra bol prepustený z berlínskej nemocnice Charité, kde sa po otrave podrobil liečbe. Informovala o tom webová stránka zdravotníckeho zariadenia.

 

Nemocnica poznamenala, že zdravotný stav pacienta sa zlepšil natoľko, že bolo možné zastaviť urgentnú liečbu.

 

"Ošetrujúci lekári považujú za možné úplné zotavenie na základe predchádzajúceho priebehu a aktuálneho stavu pacienta," je uvedené v správe.

 

Nemocnica Charité tiež objasnila, že Navaľnyj bol na klinike 32 dní, z ktorých 24 strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti. S prihliadnutím na dynamiku jeho zotavenia a jeho súčasný stav ošetrujúci lekári vyjadrujú názor, že jeho úplné zotavenie je možné. Stále však tvrdia, že je príliš skoro na predpovedanie dlhodobých účinkov ťažkej otravy.

 

 

Politik ani jeho členovia rodiny zatiaľ neoznámili, či zostane v Nemecku na ďalšie liečenie. Navaľnyj už skôr oznámil, že sa mieni vrátiť do Ruska a pokračovať vo svojej činnosti.

 

Ako sa Navaľnyj zotavoval

Alexej Navaľnyj bol hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité od 22. augusta, keď ho tam letecky previezli zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

 

Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Jed bol nájdený aj vo vzorkách krvi, moču a kože politika. Neskôr laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku nezávisle od seba potvrdili zistenia nemeckých expertov.

 

7. septembra nemocnica Charite informovala, že Navaľnyj sa prebudil z umelého spánku. O týždeň 15. septembra sa na Instagrame Navaľného objavila jeho prvá fotografia z nemocničného oddelenia. Komentár v jeho mene uviedol, že politik už môže dýchať sám.

 

19. septembra v novom príspevku uviedol, že môže chodiť, a začal lepšie chápať, čo sa mu hovorí a čo sa deje okolo neho.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

 

Politické dôsledky

Nemecká vláda začiatkom septembra vyzvala Rusko, aby prípad vyšetrilo. Kremeľ už deklaroval, že Ruskú federáciu nemožno viniť v súvislosti s Navaľného kauzou. 

 

Moskva vyjadruje ochotu spolupracovať s Nemeckom na vyšetrovaní celého prípadu, ale pritom dôrazne odmieta akúkoľvek zodpovednosť za Navaľného stav i obvinenia, že sa podieľala na pokuse o vraždu tohto prominentného kritika Kremľa. Nemecko a ďalšie krajiny od Moskvy požadujú, aby pomohla celú záležitosť objasniť.

 

Francúzske noviny Le Monde s odvolaním sa na svoje zdroje informovali, že ruský prezident Vladimir Putin počas rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom naznačil, že Alexej Navaľnyj z bližšie nešpecifikovaného dôvodu mohol vziať jed zo skupiny novičok sám.

 

Emmanuel Macron v priebehu rozhovoru odmietol domnienku, že Navaľnyj mohol sám použiť nervovoparalyticku látku .

 

Telefonický rozhovor medzi Putinom a Macronom sa uskutočnil 14. septembra z iniciatívy francúzskej strany. Počas rozhovoru ruský prezident podľa Le Monde nazval Navaľného "internetovým výtržníkom" a uviedol, že Protikorupčná nadácia (FBK), ktorú založil opozičník, vydierala poslancov a úradníkov.

 

Súvisiaci článok: Ako malo prísť k otráveniu opozičného politika Navaľného?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies