Ruský opozičný líder Navaľnyj získal cenu za slobodu prejavu

NETKY.SK • 7 Október 2021, 09:34 • 2 min
Ruský opozičný líder Navaľnyj získal cenu za slobodu prejavu

BERLÍN - Mediálna cena M100 sa udeľuje za zásluhy v boji za slobodu prejavu a médií.

slovakia

left justify in out

Väznenému ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému udelili v Nemecku mediálnu cenu M100   za zásluhy v boji za slobodu prejavu a médií. Ocenenie v mene Navaľného prevzal jeho blízky spolupracovník Leonid Volkov, informovala agentúra AFP.

 

"Samozrejme, ideme ďalej," vyhlásil Volkov, ktorý žije v exile, po prevzatí ceny v Postupimi neďaleko Berlína. Napriek represiám zo strany Kremľa "sa nám podarilo dokázať, že korupcia je problém dotýkajúci sa ľudských práv," uviedol.

 

img

 

Ocenenie dostal Navaľnyj spoločne so svojou nadáciou Fond boja proti korupcii (FBK). Mediálnu cenu M100 udeľuje od roku 2015 porota zložená z novinárov z celého sveta. Dostávajú ju jednotlivci alebo organizácie, ktoré sa angažujú v boji za slobodu prejavu a tlače.

 

Prečítajte si tiež: Rusko dostalo ultimátum. Má 10 dní na to, aby vysvetlilo otrávenie Navaľného

 

 

Navaľnyj je za mrežami od polovice januára. Po jeho návrate z Nemecka do rodnej vlasti, kde sa liečil z otravy novičokom, skončil za mrežami. V berlínskej nemocnici sa zotavoval z pokusu otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

 

img

 

Vo väzení si má odsedieť dva a pol roka za údajnú spreneveru. Nadácia FKB bola v Rusku vyhlásená za extrémistickú organizáciu a následne ju zrušili.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európsky parlament navrhol Sacharovovu cenu pre Alexeja Navaľného

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies