Ruský oligarcha odovdal Ruskému náordnmu archívu časť zbierky kniežaťa Jusupova

NETKY.SK • 14 Február 2015, 08:53 • 2 min
Ruský oligarcha odovdal Ruskému náordnmu archívu časť zbierky kniežaťa Jusupova

PETROHRAD - Drahocenné ozdobné predmety a fotografie zo zbierky rodiny ruského kniežaťa, ktorý bol spolupáchateľom vraždy mystika Grigorija Rasputina, daroval jeden z ruských oligarchov Ruskému národnému archívu.

slovakia

left justify in out

Zbierku, v ktorej sú bohato zdobené Fabergého vajcia a vreckové hodinky vyrobené na korunováciu posledného ruského cára, odovzdal v piatok Ruskému národnému archívu oligarcha Viktor Vekseľberg, ktorý ich kúpil vlani.
      

Predmety pochádzajú zo sídla kniežaťa Felixa Jusupova a jeho manželky, ktorí po boľševickej revolúcii v roku 1917 žili v parížskom exile.       
      

Knieža Jusupov bol údajne jedným zo sprisahancov, ktorí v roku 1916 zosnovali vraždu Grigorija Rasputina - nevzdelaného náboženského mystika s veľkým vplyvom na dvor cára Mikuláša II., ale najmä na cárovnú Alexandru a mladého cároviča Alexeja.
      

Podľa agentúry AP Vekseľberg, tretí najbohatší Rus, pred časom založil nadáciu, ktorej cieľom je vrátiť do Ruska zo zahraničia práce známeho klenotníka Petra Karla Fabergého, ako aj ďalšie umelecké a remeselné predmety.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona