Ruský minister zahraničia Lavrov: Nebudeme zasahovať do ukrajinských záležitostí

NETKY.SK • 25 Február 2014, 16:04 • 2 min
Ruský minister zahraničia Lavrov: Nebudeme zasahovať do ukrajinských záležitostí

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok potvrdil, že Moskva neplánuje zasahovať do záležitostí a situácie na Ukrajine, ktorá sa zmieta v politickej kríze.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vplyvný šéf ruskej diplomacie zároveň podotkol, že podobný postup v danej veci očakáva aj od všetkých ostatných krajín. Podľa jeho slov by totiž bolo "nebezpečné a kontraproduktívne dávať Kyjevu ultimáta buď ste s nami, alebo proti nám". Lavrov zároveň vyslovil názor, že nové voľby by po odvolaní prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády parlamentom mali konať v neskoršom termíne po vykonaní dohodnutých ústavných reforiem. Do úvahy preto podľa neho prichádza pôvodne navrhovaný koncoročný termín. Ukrajinský parlament však prezidentské voľby vypísal na máj. Ako dodal šéf ruskej diplomacie, ktorého cituje portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, "chceme pochopiť, kto bude v novej ukrajinskej vláde a aká bude agenda tejto vlády".

Ukrajinský parlament v sobotu odvolal prezidenta Viktora Janukovyča a následne aj kľúčových členov jeho vlády. Zosadený prezident, ktorý ešte v piatok potvrdil pristúpenie na prelomovú dohodu s opozíciou sprostredkovanú EÚ, v sobotu odišiel z Kyjeva a nachádza sa na neznámom mieste. Nový minister vnútra Arsen Avakov voči nemu spustil trestné stíhanie a vydal naňho zatykač za "hromadnú vraždu". Proruského lídra údajne naposledy videli v nedeľu na Krymskom polostrove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona