Ruský minister Uljukajev: Privatizácia Rosnefti je možná už do konca tohto roka

NETKY.SK • 3 Október 2014, 16:48 • 2 min
Ruský minister Uljukajev: Privatizácia Rosnefti je možná už do konca tohto roka

MOSKVA - K privatizácii ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť by mohlo teoreticky dôjsť už do konca tohto roka. Povedal to dnes ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uljukajev. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Firma už začala s príslušnými prípravnými prácami. Termín je napätý, no pre verejne obchodovanú spoločnosť je to možné, aj keď nie úplne jednoduché," povedal Uljukajev. Ako doplnil, "v princípe je to možné do konca tohto roka".

 

V polovici júla minister uviedol, že vláda je pripravená sprivatizovať 19,5-% podiel Rosnefti v cene, ktorá nebude nižšia ako bola emisná cena pri vstupe Rosnefti na burzu v Londýne v júli 2006. Tá predstavovala 7,55 USD (5,98 eura) za akciu.

 

Koncom augusta Uljukajev potvrdil plány privatizácie spoločnosti, pričom dodal, že celý proces by sa mal podľa všetkého uskutočniť v dvoch etapách. Vtedy ešte ako termín uvádzal rok 2015.

 

Vo štvrtok 2. októbra však ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že vláda uvažuje o možnosti uviesť veľkú časť svojich podielov v energofirmách na trh. Ako dodal, aj keď Moskva neplánuje vzdať sa kontrolných balíkov v týchto spoločnostiach, časť z týchto podielov by sa mohla predať do konca súčasného roka. Konečné rozhodnutie bude závisieť od vývoja na trhu.

 

Rosnefť je najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou. Jej aktivity zahrňujú prieskum ložísk a produkcia ropy, ako aj rafinérske aktivity. Koncom júna spoločnosť oznámila, že tento rok plánuje zvýšiť svoj investičný program zhruba o 20 %. Dôvodom sú najmä projekty na Ďalekom východe. Najväčším akcionárom je štátna spoločnosť Rosneftegaz, ktorá kontroluje v Rosnefti 69,5-% podiel. Druhým najväčším akcionárom je britská spoločnosť BP, ktorá vlastní v Rosnefti 19,75-% podiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies