Ruský minister obrany navštívil sporný ostrov, Japonsko protestuje

NETKY.SK • 4 Február 2011, 12:38 • 2 min
Ruský minister obrany navštívil sporný ostrov, Japonsko protestuje

Ruský minister obrany navštívil sporný ostrov, Japonsko protestuje

slovakia

left justify in out

img

Ruský minister obrany Anatolij Serďukov dnes navštívil jeden z Kurilských ostrovov, Etorofu, severovýchodne od Japonska, ktorý je predmetom územného sporu medzi Moskvou a Tokiom.
      Ako informovala japonská tlačová agentúra Kjódo, Serďukov by v rámci svojej jednodňovej návštevy, označenej ako "vojenská inšpekcia" na základni delostreleckej divízie, by mal cestovať aj na ostrov Šikotan, ďalší zo sporných Kurilských ostrovov.
      Proti návšteve ruského ministra okamžite oficiálne protestovala japonská diplomacia. Japonský minister zahraničných vecí Seidži Maehara uviedol, že jeho vláda protestovala u ruského veľvyslanca v Tokiu.
      "Je to skutočne nezlučiteľné s našim postojom a zároveň to považujeme za veľmi poľutovaniahodné," vyhlásil hlavný tajomník vlády Jukio Edano.
      Rusko spravuje Kurilské súostrovie 56 ostrovov, pričom Japonsko si nárokuje na zvrchovanosť na najjužnejšími štyrmi ostrovmi.
      K Serďukovej inšpekčnej návšteve došlo necelý týždeň pred návštevou Maeharu v Moskve, kde by mal s rezortným partnerom Sergejom Lavrovom rokovať i o teritoriálnych sporoch.
      Naposledy spomedzi vysokopostavených predstaviteľov Ruska navštívil 1. novembra Kurily prezident Dmitrij Medvedev.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies