Ruský minister obrany: Boje na Ukrajine vyvolali Američania

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 15:10 • 2 min
Ruský minister obrany: Boje na Ukrajine vyvolali Američania

MOSKVA - Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo štvrtok pripísal USA a ich spojencom zodpovednosť za konflikt na Ukrajine a vyhlásil, že snahy priblížiť bývalú sovietsku republiku k Západu boli hrozbou pre Rusko, ktoré na ňu muselo zareagovať.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia na výročnej bezpečnostnej konferencii v Moskve obvinil Washington zo snahy o celosvetovú vojenskú a politickú nadradenosť, pričom tiež zopakoval ruský pohľad na takzvané "farebné revolúcie" v štátoch ako je Ukrajina, ktoré podľa neho vyvoláva Západ, aby odstránil vlády, ktoré sa mu nepáčia.

 

"Ukrajina je najväčšou tragédiou v slede farebných revolúcií. Spojené štáty a ich spojenci v snahe priviesť Kyjev do svojej sféry prekročili všetky možné hranice. Na to sme nemohli nereagovať," povedal Šojgu. Rusko v marci 2014 anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym po tom, ako sa tamojší obyvatelia ruskej národnosti vzbúrili proti zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a prevzatiu moci v Kyjeve opozíciou. Vo východoukrajinských oblastiach neskôr vypukli krvavé separatistické povstania, do ktorých sa podľa Západu vojensky zapojilo Rusko, čo však druhá strana popiera.

 

"Koľko ďalších obetí je potrebných na to, aby donútili Ukrajincov žijúcich na východe cítiť sa ako 'Európania'?" opýtal sa ruský minister v narážke na prozápadné smerovanie Kyjeva. Zároveň odmietol kritiku zo strany Západu, že Rusko násilne pretvára európske hranice, a poukázal na zasahovanie západných vojsk v Srbsku, Iraku a Líbyi. "Títo vehementní kritici ruských krokov na Kryme dozaista nemajú žiadne morálne právo obviňovať nás z porušovania medzinárodného práva," vyjadril sa Šojgu. Spomenul tiež budovanie amerického protiraketového štítu v Európe ako hrozbu pre ruský strategický jadrový arzenál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies