Ruský minister financií: Zmeny v úveroch od MMF majú legitimizovať nesplácanie dlhov

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:21 • 2 min
Ruský minister financií: Zmeny v úveroch od MMF majú legitimizovať nesplácanie dlhov

MOSKVA - Ruský minister financií Anton Siluanov v utorok obvinil Medzinárodný menový fond (MMF) z toho, že zmeny v pravidlách úverovania sú predpojaté. Podľa jeho slov majú umožniť, aby MMF mohol pomôcť Ukrajine v prípade, že krajina neuhradí svoje záväzky voči Rusku vo výške troch miliard amerických dolárov. Zmeny pravidiel umožnia, aby MMF naďalej podporoval krajiny aj v prípade, že nesplácajú oficiálny dlh.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie meniť pravidlá sa zdá byť uponáhľané a predpojaté,“ povedal Siluanov. "Prijalo sa výhradne s cieľom poškodiť Rusko a s cieľom legalizovať to, že Kyjev nebude splácať svoje dlhy,“ povedal Siluanov. Zároveň uviedol, že Rusko pripravuje žalobu na Ukrajinu. Tá sa týka záväzkov, ktoré sú splatné 20. decembra.


Ukrajina trvá na tom, že dlh Ruska je komerčný. Ukrajina už dosiahla dohodu s veriteľmi, tú však Rusko odmietlo. Moskva hovorí, že dlh Ukrajiny je oficiálnym dlhom jednej krajiny voči druhej a stojí mimo dohody so súkromnými veriteľmi. V novembri ruský prezident Vladimir Putin neočakávane Ukrajine ponúkol možnosť splatiť dlh v troch ročných splátkach, pričom každá by bola vo výške jednej miliardy dolárov. Pôvodne pritom Rusko žiadalo úplné splatenie v decembri. "Urobili sme krok vpred. Navrhli sme riešenie ukrajinských problémov s dlhom a obrátili sme sa na MMF. Rozumieme totiž, že Kyjev nemôže riešiť problémy s dlhom sám,“ povedal Siluanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies