Ruský Gazprom vyčíslil dlh Ukrajiny za plyn na 5,3 miliardy

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 14:00 • 2 min
Ruský Gazprom vyčíslil dlh Ukrajiny za plyn na 5,3 miliardy

MOSKVA - Ruský producent plynu, štátny energetický koncern Gazprom oznámil, že mu Ukrajina do dnešného dňa nezaplatila dlh za dodávky komodity, ktorý vyčíslil na 5,3 miliardy USD (3,90 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Neochota Ukrajiny zaplatiť za ruský plyn začína byť chronická a znova tak ukazuje, že prechod na platby vopred, ktoré sme predvídali v kontrakte, je jediným riešením," uviedol generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller v oficiálnom vyhlásení.

 

Európska únia (EÚ) má však obavy, že spor o cenu plynu medzi Moskvou a Kyjevom sa môže skončiť zastavením jeho dodávok do celej Európy, podobne ako v minulosti. Rokovania medzi oboma krajinami, ktoré koncom mája a začiatkom júna sprostredkovala EÚ, stroskotali.

 

Ruský Gazprom od 16. júna zastavil dodávky suroviny na Ukrajinu, pretože Kyjev v požadovanom termíne neposlal Moskve žiadne peniaze. Okrem toho Rusko prešlo na zálohové platby, čiže požaduje od Ukrajiny, aby zaplatila za plyn vopred a až potom obnoví jeho vývoz do susednej krajiny a dodá jej len toľko suroviny, koľko si predplatí.

 

Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú jej Moskva účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu. Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko bolo ochotné Kyjevu clo odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Ukrajina pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotná zaplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies