Ruský "Gazprom" oboznámil ukrajinský "Naftogaz"o začiatku zrušenia zmlúv

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 16:30 • 2 min
Ruský "Gazprom" oboznámil ukrajinský "Naftogaz"o začiatku zrušenia zmlúv

ST. PETERSBURG - Včera "Gazprom" zaslal spoločnosti "Naftogaz" oficiálne oznámenie o začiatku konania o ukončení zmlúv o dodávke a tranzite plynu, prostredníctvom Štokholmskej arbitráže, povedal novinárom šéf ruskej spoločnosti Alexej Miller. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň Štokholmská arbitráž rozhodla o spore spoločnosti "Gazprom" a "Naftogaz", týkajúca sa zmluvy o tranzite plynu. Súd požadoval od "Gazprom" v prospech "Naftogaz" 4,637 miliardy dolárov, ako náhradu za nepodanie plynu cez Ukrajinu.

 

Berúc do úvahy sumu, ktorá bola predtým udelená voči spoločnosti "Gazprom", rozhodcovia započítali protinároky. V dôsledku toho musí Ruská spoločnosť zaplatiť ukrajinskej 2,56 miliardy. "Gazprom" nesúhlasí s týmto rozsudkom, pomenoval ho "asymetrickým" a rozhodol sa ukončiť zmluvy s "Naftogaz".

 

Podľa slov Millera, súd rozhodol v prospech spoločnosti "Naftogaz", kvôli prudkému zhoršeniu ukrajinskej ekonomiky. "Gazprom" zdôraznil, že nemá v úmysle na vlastne náklady "riešiť ekonomické problémy Ukrajiny". V Kyjeve si zatiaľ sú, že zmluvy o plyne nestanovujú možnosť jednostranného ukončenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies