Ruský doping bude v pondelok opäť pod drobnohľadom WADA

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 15:09 • 2 min
Ruský doping bude v pondelok opäť pod drobnohľadom WADA

TORONTO - Svetová antidopingová agentúra (WADA) v pondelok 18. júla zverejní závery vyšetrovania údajných účelových manipulácií so vzorkami ruských športovcov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Na tlačovej konferencii v Toronte vystúpi kanadský právnik Richard McLaren, ktorého poverili vedením pátrania.

slovakia

left justify in out

McLaren bol aj pri vlaňajšom odhalení rozsiahleho podvodu s krytím užívania zakázaných látok ruskými atlétmi, keď v trojčlennej komisii pracoval pod vedením svojho krajana a bývalého šéfa WADA Dicka Pounda. Kauza napokon viedla až k zákazu účasti ruských atlétov na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.


Bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorého odvolali práve po prevalení atletického škandálu a v súčasnosti žije v Los Angeles, pre americký denník The New York Times priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami. Uviedol tiež, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek. Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov operovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.


McLaren zverejnil v júni čiastkovú informáciu, podľa ktorej sa potvrdili podozrenia, že ruské ministerstvo športu malo prsty v manipuláciách so vzorkami pred atletickými majstrovstvami sveta 2013 v Moskve, počas nich a aj po skončení podujatia.


"Ide o novú šokujúcu dimenziu dopingu v športe a kriminálny čin presahujúci hranice predstavivosti," vyhlásil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, ktorý poveril WADA vyšetrovaním a pohrozil, že ak sa tvrdenia Rodčenkova o zákulisnom dianí v Soči ukážu ako pravdivé, budú padať doživotné zákazy štartu na olympijských hrách, tvrdé finančné sankcie a suspendácie či úplné vylúčenia celých národných federácií namočených športových odvetví, ako sa stalo v prípade ruskej atletiky. Vzorky zo Soči by mali prejsť opätovnou analýzou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies