Ruský diplomat naznačil, že zdrojom nervovoparalytickej látky mohlo byť britské laboratórium

NETKY.SK • 18 Marec 2018, 12:33 • 2 min
Ruský diplomat naznačil, že zdrojom nervovoparalytickej látky mohlo byť britské laboratórium

LONDÝN - Ruský veľvyslanec pri Európskej únii (EÚ) Vladimir Čižov naznačil, že nervovoparalytická látka, ktorou otrávili bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, mohla pochádzať z britského laboratória.

slovakia

left justify in out

Rusko podľa neho nemá žiadne zásoby chemických zbraní a nie je za otrávením Skripaľovcov. Vyjadril sa tak v rozhovore pre BBC a zároveň dodal, že britské výskumné centrum chemických zbraní v Porton Down je len 12 kilometrov od Salisbury, kde 4. marca našli v bezvedomí 66-ročného otca s 33-ročnou dcérou. Na otázku, či tvrdí, že zodpovednosť nesie Porton Down, odpovedal "Neviem". Britská vláda označila jeho tvrdenia za nezmysel.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová v sobotu v rozhovore pre televíziu Rossija-24 povedala, že nervovoparalytická látka Novičok, ktorou Skripaľa otrávili, mohla pochádzať zo Slovenska, Česka, Švédska či samotnej Veľkej Británie. To sú podľa nej krajiny, ktoré túto látku skúmajú od konca 90. rokov. Všetky zmienené štáty obvinenie rázne odmietli.

Rusko v súvislosti s otrávením Skripaľa a jeho dcéry z krajiny vyhostilo 23 britských diplomatov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň oznámilo, že nariaďuje zatvorenie British Council v krajine a ruší tiež dohodu o znovuotvorení britského konzulátu v Petrohrade. Diplomati majú krajinu opustiť do týždňa. Reagovali tak na vyhlásenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá v stredu oznámila, že sa Spojené kráľovstvo rozhodlo z krajiny vyhostiť 23 ruských diplomatov, zmraziť vzťahy s Ruskom na vysokej úrovni a rozšíriť protiruské ekonomické sankcie. Výsledkom týchto opatrení je napríklad zrušenie pozvánky pre ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na návštevu krajiny či neúčasť členov kráľovskej rodiny a politikov na letných majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku.

Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Obaja sú odvtedy v nemocnici v kritickom stave. Mayová v pondelok v prejave na pôde britského parlamentu informovala, že obaja boli otrávení nervovoparalytickou látkou známou ako Novičok, ktorú vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny. To, že sa táto látka objavila na území Veľkej Británie, má podľa nej len dve možné vysvetlenia - buď to bol útok zo strany ruského štátu, alebo Rusko stratilo kontrolu nad vysoko nebezpečnou smrtiacou látkou, ktorú vlastní.

Británia, USA, Francúzsko aj Nemecko tvrdia, že za otrávením stojí Rusko. Moskva však obvinenia odmieta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona