Ruský cestovateľ bezpečne pristál v Austrálii po tom, ako v balóne obletel Zem

NETKY.SK • 23 Júl 2016, 18:08 • 2 min
Ruský cestovateľ bezpečne pristál v Austrálii po tom, ako v balóne obletel Zem

CANBERRA - Uzimený a vyčerpaný ruský cestovateľ Fiodor Koňuchov dnes po 11 dňoch letu v balóne bezpečne pristál v austrálskom vnútrozemí približne 160 kilometrov východne od mesta Northam.

slovakia

left justify in out

Vzduchoplavec ešte predtým pokoril svetový rekord v sólovom oblete zemegule v teplovzdušnom balóne, ktorý od roku 2002 držal dnes už zosnulý Američan Steve Fossett.

 

Koňuchovov balón pristál dnes v Austrálii asi tri hodiny po tom, ako preletel nad mestom Northam, kde 12. júla začal svoju púť okolo sveta. O šťastnom pristátí 64-ročného vzduchoplavca informoval médiá jeho letový koordinátor John Wallington.

 

"Pristál, je v bezpečí, zdravý a šťastný... Je to fantastické - rekord bol pokorený, všetci sú v bezpečí," povedal podľa agentúry AP Wallington.

 

Šesťdesiatštyriročný Koňuchov, ktorý je pravoslávnym kňazom, si stanovil prekonať svetový rekord 13 dní, ktorý v roku 2002 dosiahol vtedy 58-ročný Fossett. Ten vyštartoval z toho istého bodu ako Koňuchov, severne od mesta Perth.

 

Koňuchov sa v minulosti zviditeľnil plavbou okolo sveta, chôdzou na severný i južný pól, výstupom na Mount Everest či preveslovaním 16.000 kilometrov naprieč Tichomorím za 160 dní.

 

Medzinárodná letecká federácia (FAI) so sídlom vo Švajčiarsku na žiadosť o potvrdenie nového svetového rekordu doposiaľ nereagovala.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona