Ruský Bašnefť zastavil dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska

NETKY.SK • 8 November 2016, 15:21 • 2 min
Ruský Bašnefť zastavil dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska

BRATISLAVA - Ruská ropná spoločnosť Bašnefť zastavila od novembra dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

slovakia

left justify in out

Podľa nich tento krok pravdepodobne súvisí s nedávnou zmenou majoritného vlastníka firmy Bašnefť, ktorým sa stala ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť. Obchodníci s komoditami však podľa Reuters za týmto krokom nevidia politické pozadie, ale skôr zmenu v marketingovej a predajnej stratégii po tom, čo spoločnosť Rosnefť získala vo firme Bašnefť minulý mesiac majoritný 50,1-percentný podiel za zhruba 5,2 mld. USD.


Bašnefť totiž dodával ropu na oba spomenuté trhy posledné štyri roky na základe dlhodobých kontraktov cez obchodnú firmu Normeston so sídlom na Belize. Rosnefť však preferuje priame kontrakty s koncovými odberateľmi. Dohodnuté exportné kvóty podľa Reuters do Maďarska a na Slovensko na obdobie od októbra do decembra tohto roku cez ropovod Družba predstavovali 525 tis. ton ropy. V októbri Bašnefť dodal zhruba 180 tis. ton ešte v súlade s exportným plánom, v novembri už však dodávky zastavil.


Jediným koncovým odberateľom ruskej ropy na Slovensku a v Maďarsku je maďarská skupina MOL. Okrem firmy Bašnefť podľa Reuters ropu do oboch krajín dodávajú aj Lukoil, Russnefť a ďalší menší nezávislí ruskí producenti. MOL tiež dováža ropu aj cez chorvátsky prístav Omišalj. Nahradiť výpadok dodávok od firmy Bašnefť by tak nemal byť problém najmä od hlavného dodávateľa, a to spoločnosti Lukoil.

(1 EUR = 1,1062 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies