Ruskú občianku vyšlo zdieľanie príspevku o Lukašenkovi na Twitteri veľmi draho

NETKY.SK • 20 September 2021, 13:20 • 2 min
Ruskú občianku vyšlo zdieľanie príspevku o Lukašenkovi na Twitteri veľmi draho

MINSK - Bieloruský súd odsúdil ruskú občianku Irinu Vikchoľmovú na 1,5 roka odňatia slobody za príspevok na sociálnej sieti Twitter, v ktorom podľa súdu ohovárala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál Meduza.io s odvolaním sa na bieloruskú televíziu Belsat. Dôvodom na trestné stíhanie Rusky bol podľa Meduzy jej príspevok na Twitteri, v ktorom odkazovala na nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku.

 

"Ďalší Lukašenkov zločin: čin štátneho leteckého pirátstva," píše sa v príspevku Vikchoľmovej.

Vikchoľmová tento príspevok na Twitteri zverejnila ešte koncom mája 2021. Úrady ju zadržali krátko na to. Ruské média sa však o jej zadržaní dozvedeli až v septembri, pretože Vikchoľmová nemala v Bielorusku žiadnych blízkych rodinných príslušníkov.

 

Podobný článok: Bielorus verejne urážal prezidenta Lukašenka. Súd ho poslal na 1,5 roka za mreže
 

Podľa agentúry RIA Novosti sa však proti rozsudku možno ešte odvolať. Vikchoľmová podľa bieloruského centra pre ľudské práva Viasna odmietala právneho zástupcu, ktorého jej pridelili.

Bieloruské úrady 23. mája pre údajnú bombovú hrozbu odklonili lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do Vilniusu. Tento let musel pristáť na letisku v Minsku, pričom ho sprevádzala bieloruská stíhačka MiG-29. Bieloruské úrady po pristátí zatkli novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube lietadla.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies