Rusku hrozí pokles produkcie ropy, varuje minister energetiky

NETKY.SK • 22 December 2015, 11:56 • 2 min
Rusku hrozí pokles produkcie ropy, varuje minister energetiky

MOSKVA - V prípade, že Rusko nezmierni súčasnú daňovú politiku, môže začať domáca produkcia ropy v roku 2017 klesať.

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister energetiky Alexander Novak. Ruská vláda sa z dôvodu rozpočtových obmedzení rozhodla v budúcom roku zachovať súčasnú 42-percentnú sadzbu dane z exportu ropy, hoci pôvodne sa počítalo s jej znížením na 36 %. Ropné odvetvie má obavy, že zmrazená sadzba pretrvá aj po roku 2016.


"Existuje riziko, že produkcia od roku 2017 začne klesať," povedal Novak pre utorňajšie vydanie denníka Kommersant. Ak firmy dostanú signál, že daň sa po roku zníži, budú si brať nové úvery a pokračovať v investíciách, vďaka čomu v rokoch 2017 a 2018 udržia produkciu na stabilných úrovniach, povedal Novak. V opačnom prípade však hrozí, že firmy obmedzia investície a následne klesne aj ťažba, varoval minister. Aj vďaka investíciám v posledných dvoch až troch rokoch produkcia ropy v Ruskej federácii za celý rok 2015 pravdepodobne vzrastie na 533 mil. ton z vlaňajšej úrovne 526,7 mil. ton, dodal Novak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona