Rusko zvýšilo produkciu ropy na úroveň pred dohodou s OPEC

NETKY.SK • 2 August 2018, 17:14 • 2 min
Rusko zvýšilo produkciu ropy na úroveň pred dohodou s OPEC

MOSKVA - Rusko zvýšilo produkciu ropy na úroveň, akú naposledy zaznamenalo pred dohodou s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o koordinovanom znížení ťažby. Pomohlo to nahradiť výpadok dodávok komodity na trhy z iných regiónov.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov ruskej vlády, najväčší exportér energií na svete zvýšil minulý mesiac ťažbu o 148.000 na 11,215 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je tesne pod post-sovietskym rekordom z októbra 2016.

 

Rusko aktuálne predpovedá, že jeho produkcia zostane na tejto úrovni v najbližších piatich mesiacoch. Uviedol to predstaviteľ vlády, ktorý nechcel byť menovaný, keďže informácie ešte nie sú verejné.

 

Rusko a OPEC po vzájomnej dohode od začiatku roka 2017 znižovali svoju produkciu, aby podporili rast cien ropy a pokles jej zásob v skladoch po celom svete. Ceny sa odvtedy zvýšili na trojročné maximá. Kartel a jeho spojenci sa v júni 2018 rozhodli o niečo zvýšiť ťažbu v reakcii na obavy spotrebiteľov z rastúcich cien a prerušenia dodávok ropy na trhy.

 

Produkcia ropy v Rusku bola minulý mesiac len o 40.540 barelov denne nižšia ako v októbri 2016, povedal minister energetiky Alexander Novak. Krajina vyťažila viac po "spoločnom úsilí krajín OPEC a krajín mimo OPEC zameranom na stabilizáciu ropného trhu," dodal.

 

Ťažba v Rusku môže zostať na úrovni okolo 11,2 milióna barelov denne po zvyšok roka, uviedol zdroj z vlády s odvolaním sa na ministerstvo ropného priemyslu. A môže sa aj zvýšiť, ak dôjde k dohode s OPEC a ďalšími veľkými producentmi o zmene súčasnej ťažobnej politiky, aj keď zatiaľ nie sú žiadne podobné rozhovory na programe.

 

Kľúčový člen OPEC Saudská Arábia v júli tiež vytlačila produkciu na najvyššiu úroveň od roku 2016. Objem jej ťažby stúpol o 230.000 barelov na 10,65 milióna barelov denne.

 

Celková produkcia OPEC sa podľa prieskumov minulý mesiac zvýšila o 300.000 barelov denne, keďže kartel sa rozhodol kompenzovať straty produkcie vo Venezuele, ktorá zápasí s krízou a v Líbyi v dôsledku nepokojov. A tiež pre očakávania, že iránsky vývoz bude kvôli americkým sankciám klesať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona