Rusko zvažuje reakciu na žiadosť Afganistanu o nové dodávky zbraní

NETKY.SK • 7 December 2015, 10:24 • 2 min
Rusko zvažuje reakciu na žiadosť Afganistanu o nové dodávky zbraní

MOSKVA - Rusko zváži nové žiadosti Afganistanu o dodávky zbraní, uviedol dnes podľa agentúry RIA Novosti osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, ktorý súčasne upozornil, že zaistiť bezpečnosť na východe Afganistanu je v prvom rade úloha pre USA.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že Afganistan sa už na Rusko obrátil s novými žiadosťami o dodávku zbraní, ktoré sa posudzujú. Spresnil, že pokiaľ ide o dodávky zbraní, o ktoré Afganistan žiada v súvislosti so zhoršením vnútornej bezpečnostnej situácie, "všetko bude postupné, rozumné a premyslené".

 

Súčasne uviedol, že to, čo už Moskva urobila a robí v rámci zásobovania afganskej armády zbraňami, je "dostatočné". "Nech sa dodávkam (zbraní) venujú Američania. Oni tam majú svoje jednotky spolu s NATO," uviedol ruský diplomat, ktorý zdôraznil, že bezpečnostná situácie sa zhoršila najmä na východe Afganistanu.

 

RIA Novosti citovala z britského denníka Times, podľa ktorého ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) obsadili územie na východe Afganistanu v snahe vytvoriť tam novú provinciu svojho samozvaného kalifátu.

Ide o skupinu približne 1600 islamistov, ktorí prisahali vernosť IS a zmocnili sa štyroch okresov ležiacich južne od Džalálábádu. Na tomto území uplatňujú rovnaké metódy prísneho výkladu moslimského zákonníka šaría ako islamisti v obsadených regiónoch Iraku a Sýrie. V obave o svoje životy z oblasti ušli tisíce ľudí.

 

Afganská armáda sa snaží zastaviť postup islamistov, pričom však zaznamenáva veľké straty na životoch - podľa Timesov v bojoch v rôznych častiach krajiny, kde sa vzmáha aj fundamentalistické hnutie Taliban, príde každý mesiac o okolo 500 mužov.

 

Taliban a IS sú považované za konkurenčné zoskupenia. Dôkazom toho je aj správa, ktorú v júni priniesli viaceré svetové médiá: Taliban podľa nich listom vyzval IS, aby sa nemiešal do jeho záležitostí v Afganistane.

 

IS je momentálne označovaný za jednu z najväčších hrozieb pre bezpečnosť vo svete. Po tom, ako sa mu podarilo dobyť pomerne veľké územia Sýrie a Iraku, sa snaží rozšíriť svoj vplyv aj v severnej Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies