Rusko predalo podiel v producentovi diamantov Alrosa, získalo stovky miliónov eur

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 18:32 • 2 min
Rusko predalo podiel v producentovi diamantov Alrosa, získalo stovky miliónov eur

MOSKVA - Rusko predalo takmer 11-% podiel v producentovi diamantov Alrosa, čo mu vynieslo viac než 52 miliárd rubľov. Uviedla to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruská vláda predala v najväčšom producentovi diamantov na svete z pohľadu karátov 10,9-% podiel, pričom hodnotu akcie stanovila na 65 rubľov. Vláda tak z predaja získala 52,2 miliardy rubľov (735,35 milióna eur). Minister hospodárstva Alexej Uljukajev označil predaj za úspešný a poukázal na fakt, že 60 % akcií kúpili zahraniční investori.

 

Predaj podielu v Alrose je najväčším privatizačným projektom za posledné zhruba štyri roky a predstavuje začiatok privatizačného procesu, od ktorého si Rusko sľubuje podporu štátneho rozpočtu oslabeného prepadom cien ropy. Tá patrí ku kľúčovým vývozným artiklom krajiny, no nízke ceny výrazne zredukovali príjmy do rozpočtu a situáciu ešte zhoršili medzinárodné sankcie za anexiu Krymu a postoj Ruska k udalostiam na východe Ukrajiny.

 

Ekonómovia teraz čakajú, ako sa bude Moskve dariť pri ďalších predajoch, ktoré tento a budúci rok plánuje. Ide najmä o privatizáciu ropných firiem Rosnefť a Bašnefť, banky VTB či lodiarskej spoločnosti Sovkomflot.

 

Zisk z predaja podielu v Alrose je totiž iba zlomkom z toho, čo si Rusko sľubuje od predaja napríklad ropného koncernu Rosnefť. Moskva očakáva, že predaj štátneho podielu v tejto spoločnosti prinesie vyše 10 miliárd USD (9,05 miliardy eur).

 

Uljukajev potvrdil, že Moskva bude v privatizácii pokračovať. Ako dodal, v tomto roku by z nej ruská vláda chcela získať okolo jedného bilióna rubľov.

 

Pokračovanie v rozbehnutom procese privatizácie potvrdil aj prvý podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov. "Už skôr sme uviedli, že hlavné transakcie sa uskutočnia v 2. polovici roka 2016. Pokračujeme podľa plánu," povedal, pričom dodal, že momentálne rokujú s potenciálnymi investormi ohľadne predaja ropnej firmy Rosnefť.

 

Vláda však podľa Šuvalova, ktorého citovala agentúra RIA Novosti, neplánuje predaj 19,5-% podielu v Rosnefti na burze. Namiesto toho uprednostňuje strategických investorov. Už dlhšie sa špekuluje, že Rusko by mohlo predať Rosnefť ropným firmám z Číny alebo Indie, aby si upevnilo vzťahy s ázijskými partnermi.

(1 EUR = 70,9862 RUB, 1 EUR = 1,1049 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies