Rusko zintenzívnilo dodávky zbraní pre al-Asadov režim

NETKY.SK • 17 Január 2014, 18:11 • 2 min
Rusko zintenzívnilo dodávky zbraní pre al-Asadov režim

LONDÝN – Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo dodávky vojenského vybavenia pre režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Agentúre Reuters to povedali informované zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko zbrane dodáva buď priamo alebo cez iné krajiny ako Bulharsko či Ukrajina, ktoré majú ešte zásoby ruského arzenálu zo sovietskej éry. Rusko je úzkym spojencom al-Asada a od začiatku konfliktu mu dodávalo vojenské vybavenie vrátane obrnených vozidiel, bezpilotných lietadiel či riadených striel, čo zvyšuje bojaschopnosť vládnej armády. Zvýšenie dodávok prichádza v čase oslabenia povstaleckej armády, ktorá bojuje aj proti radikálnym islamistom vo vlastných radoch.

„Desiatky nákladných lietadiel Antonov priviezli obrnené vozidlá, radary, sledovacie zariadenia, súčiastky ako aj zbrane vrátane riadených striel,“ povedal blízkovýchodný zdroj s tým, že ruskí experti tiež sýrskej vláde za pomoci bezpilotných lietadiel pomáhajú zisťovať pozície povstalcov a pripravovať cielené útoky proti nim. Hovorca ruskej zbrojnej spoločnosti Rosoboronexport Vjačeslav Davidenko sa k týmto informáciám odmietol vyjadriť, Rusko však predtým nepopieralo, že sýrskemu režimu dodáva vojenské zariadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona