Rusko žiada vysvetlenie Junckerovho návrhu na vytvorenie vlastnej armády EÚ

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 10:22 • 2 min
Rusko žiada vysvetlenie Junckerovho návrhu na vytvorenie vlastnej armády EÚ

MOSKVA - Moskva má záujem o vysvetlenie výrokov predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý sa cez víkend vyjadril pre nemecké noviny Welt am Sonntag, že Európska únia by mala mať vlastnú armádu. V Moskve o tom dnes informoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

slovakia

left justify in out

"Chceli by sme vedieť, o čo ide, pretože za posledných 30 rokov hovorili európski politici o tejto téme na rôznych úrovniach. Ťažko je nám odhadnúť, čo mal Jean-Claude Juncker tentoraz na mysli," vyhlásil Meškov podľa agentúra TASS.

 

Junckerov návrh už medzičasom odmietli viacerí poslanci ruského Federálneho zhromaždenia.

Poslanec Štátnej dumy Franc Klincevič upozornil, že "v našej atómovej ére dodatočná armáda neposkytne nijaké bezpečnostné záruky", ale "ako provokácia poslúžiť môže".

 

Klincevič súčasne vyjadril ľútosť nad tým, že Junckerov návrh našiel v EÚ aj podporu a pripomenul, že myšlienka na vytvorenie spoločnej armády EÚ "nikomu nenapadla ani v časoch najostrejšieho konfliktu medzi NATO a Varšavskou zmluvou". Vyjadril počudovanie nad tým, že EÚ prišla s týmto nápadom v čase, keď "práve západní politici obviňujú Rusko z agresivity".

 

Predseda zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Konstantin Kosačev podľa agentúry TASS vyhlásil, že myšlienka na vytvorenie armády EÚ je "sporná". Podľa neho by mohla byť čiastočne pozitívna jedine vtedy, ak by sa EÚ vzdala "ochranného bezpečnostného dáždnika NATO".

 

Juncker v rozhovore pre nemecké noviny uviedol, že "takáto armáda by nám pomohla formovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoločne uchopiť európsku zodpovednosť vo svete".

 

"Európsku armádu by sme nemali na to, aby ihneď zaujala svoje postavenie. Avšak spoločná armáda Európanov by tlmočila Rusku, že to s obranou hodnôt EÚ myslíme vážne," dodal.

Juncker povedal novinám Welt am Sonntag, že európska armáda by nemala byť konkurentom NATO.

Junckerov návrh uplynulú nedeľu podporila nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, keď vo vysielaní rádia Deutschlandfunk vyzvala na posilnenie vzťahov medzi nemeckou armádou a inými európskymi ozbrojenými silami.

 

Hoci vzťahy medzi Moskvou a Západom klesli v dôsledku krízy na Ukrajine na najhoršiu úroveň od rozpadu Sovietskeho zväzu, niektoré z členských krajín EÚ by zrejme proti spoločnej armáde EÚ protestovali, dodala agentúra DPA.

 

Ako prvá v nedeľu odmietavo reagovala britská euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). "Európska armáda by bola pre Britániu tragédiou. Všetci sme videli, aký absolútny chaos urobila EÚ z ekonomiky eurozóny - tak ako by sme mohli vôbec uvažovať o tom, že by sme im verili pri obrane tohto ostrova?" uviedol vo vyhlásení hovorca UKIP pre obranu, europoslanec Mike Hookem.

 

DPA vo svojej správe v nedeľu dodala, že krajiny EÚ sa zdráhajú odovzdať obranné právomoci Bruselu. Európska únia vymyslela v roku 2007 koncepciu spoločných bojových skupín EÚ, ktoré by boli schopné rýchlo vojensky zakročiť v krízovej situácii, ale nikdy túto možnosť nevyužila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies