Rusko žiada Francúzsko o oficiálne vysvetlenie nedodania lodí triedy Mistral

NETKY.SK • 13 Január 2015, 13:48 • 2 min
Rusko žiada Francúzsko o oficiálne vysvetlenie nedodania lodí triedy Mistral

MOSKVA/PARÍŽ - Ruské ministerstvo obrany požiadalo Francúzsko o oficiálny komentár ohľadom príčin neplnenia zmluvy o dodávke dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral.

slovakia

left justify in out

Ako informovali ruské tlačové agentúry, príslušný odbor francúzskeho ministerstva obrany zatiaľ na žiadosť nereagoval.
     

Ruská Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu sa na francúzsky rezort so žiadosťou o vysvetlenie obrátila pre to, že sa "nemôže riadiť ústnymi vyhláseniami politikov, aj keby ním mal byť prezident". Dodala, že písomné vyjadrenie je nutné aj kvôli ďalšiemu rozhodovaniu.
     

Kontrakt na dodávku dvoch vrtuľníkových lodí v hodnote 1,2 miliardy eur obe krajiny podpísali v roku 2011. 
     

Prvú loď - Vladivostok - mal výrobca Rusku dodať v roku 2014, druhú - Sevastopol - tento rok. 
     

Spojené štáty i ďalšie európske krajiny sa však postavili proti realizácii kontraktu kvôli sankciám, ktoré Západ uvalil vlani na Rusko v súvislosti s angažovaním sa Moskvy do vývoja situácie na východnej Ukrajine. Francúzsko tomuto tlaku spočiatku úspešne odolávalo, ale v polovici septembra Rusko oznámilo, že lode dokončí a dodá len za podmienky, že Rusko prestane zasahovať do vnútorných záležitostí susednej Ukrajiny. 
     

Rusko však toto vyhlásenie, ktoré zaznelo z úst francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nepovažuje za relevantné z právneho hľadiska, lebo tvrdí, že Hollande len sformuloval svoj politický postoj, že transakciu neschváli, ak sa nezlepší situácia na Ukrajine.
     

Rusko v polovici decembra minulého roku oznámilo, že chce skonštruovať svoje vlastné vrtuľníkové výsadkové lode, keďže dodanie dvoch plavidiel triedy Mistral z Francúzska viazne.
     

Navrhnutie a výroba vlastných obojživelných útočných lodí je súčasťou dlhodobého programu konštruovania námorných plavidiel do roku 2050, uviedol nemenovaný činiteľ z ruského ministerstva obrany. Plavidlá majú byť menšie než francúzske mistraly. Postavia ich lodenice Nevskij a Severnoje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies