Rusko zažíva dôsledky globálneho otepľovania intenzívnejšie ako zvyšok sveta. Putin to chce využiť vo svoj prospech

NETKY.SK • 14 November 2021, 17:13 • 2 min
Rusko zažíva dôsledky globálneho otepľovania intenzívnejšie ako zvyšok sveta. Putin to chce využiť vo svoj prospech

MOSKVA – Rusko, podobne ako iné krajiny, pociťuje dôsledky globálneho otepľovania. Na území Ruska sa to však deje rýchlejšie ako v ostatných regiónoch sveta.

slovakia

left justify in out

Povedal to prezident Vladimír Putin vo svojom prejave na summite G20 prostredníctvom videokonferencieSpresnil, že klimatické zmeny sú jasne viditeľné aj na území škandinávskych krajín, ktoré sa nachádzajú na rovnakej zemepisnej šírke s Ruskom.

 

Horúco ako na Venuši

Podľa prezidenta sa klíma v rôznych častiach zeme periodicky mení z dôvodov, ktoré nemôže človek ovplyvniť, no niektoré procesy ovplyvňujú ľudia.  

 

„Tragédia situácie nespočíva v globálnom otepľovaní ako takom. Ale v kombinácii klimatických zmien a zásahov ľudstva. Musíme vynaložiť maximálne úsilie, aby nezvratné procesy, ktoré môže spustiť človek, nepriviedli planétu do stavu Venuše,  teplota ktorej dosahuje 500 stupňov,“ povedal prezident.

 

img

 

Prezident poznamenal, že priemerná ročná teplota v Rusku rastie rýchlejšie ako globálna – viac ako dva a polkrát. „To je dôvod, prečo čelíme dezertifikácii, erózii pôdy a rýchlosť otepľovania Arktídy, ako viete, je ešte vyššia. Globálne otepľovanie by mohlo viesť k roztápaniu permafrostu, ktorý predstavuje významné objemy našich území a viesť k vážnym sociálnym a ekonomickým dôsledkom v severných regiónoch. Za desať rokov sa zvýšil takmer o pol stupňa,“ povedal.

 

Boj proti klimatickým zmenám

Podľa Putina je v boji proti klimatickým zmenám potrebný integrovaný prístup, ktorý zohľadňuje hospodársky rozvoj a blahobyt ľudí. Zdôraznil, že Rusko sa aktívne zapája do medzinárodného úsilia o zachovanie klímy a plní všetky záväzky vyplývajúce z Rámcového dohovoru OSN a Parížskej dohody.

 

„Dnes podiel energie z prakticky bezuhlíkových zdrojov – a to, ako vieme, jadrových elektrární, vodných elektrární, veterných, solárnych elektrární – prestavuje 40%, a ak vezmeme do úvahy zemný plyn, palivo s najnižším obsahom uhlíka medzi uhľovodíkmi, je tento podiel 86%,“ povedal Putin. Ide podľa neho o jeden z najlepších ukazovateľov na svete, medzinárodní experti označujú Rusko medzi lídrov globálneho dekarbonizačného procesu.

 

Na vyriešenie problému globálneho otepľovania však nestačí len zníženie objemu emisií, je potrebné zvýšiť pohlcovanie skleníkových plynov, a tu má Rusko kolosálne možnosti, povedal prezident.

 

img

 

„Pre plné využitie tohto existujúceho potenciálu plánujeme výrazne skvalitniť lesné hospodárstvo, zväčšiť plochy zalesňovania, rozšíriť územie nedotknutej prírody a zaviesť nové poľnohospodárske technológie,“ povedal.

 

Pozitíva otepľovania

Začiatkom septembra Putinov osobitný predstaviteľ pre klímu Ruslan Edelgeriev povedal, že globálne otepľovanie by mohlo byť pre Rusko v niektorých aspektoch prospešné. „Globálne otepľovanie má pre Rusko plusy. Bude možné pestovať plodiny v severných zemepisných šírkach, kde predtým nemohli rásť.“ 

  

Prezident Ruskej federácie vyzval, aby sa úsilie svetového spoločenstva zameralo predovšetkým na podporu najefektívnejších environmentálnych projektov, ktoré možno hodnotiť z hľadiska zníženia množstva skleníkových plynov v atmosfére za každý investovaný dolár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies