Rusko zaviedlo kontroly na hraniciach s Bieloruskom

NETKY.SK • 2 Február 2017, 08:08 • 2 min
Rusko zaviedlo kontroly na hraniciach s Bieloruskom

MOSKVA - Rusko zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Bieloruskom, čím reagovalo na nedávne rozhodnutie Minsku udeliť povolenie na krátkodobý bezvízový pobyt občanom z dovedna 80 krajín. Hraničné kontroly sú súčasťou programu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorého cieľom je účinná ochrana hraníc, uvádza sa v dokumentoch, ktoré dnes zverejnila ruská vláda.

slovakia

left justify in out

Rusko má s Bieloruskom dlhodobo veľmi blízke vzťahy, a to na politickej, ekonomickej aj bezpečnostnej úrovni, pričom hraničné kontroly medzi oboma štátmi nikdy v minulosti zavedené neboli.

 

Moskva k takémuto opatreniu pristúpila v reakcii na dekrét, ktorý začiatkom januára podpísal bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Ním povolil bezvízový pobyt v Bielorusku na päť dní občanom 80 krajín, vrátane všetkých členských štátov Európskej únie, Japonska a Spojených štátov.

 

Opatrenie, ktorého cieľom je najmä podpora bieloruského turizmu, Moskvu pobúrilo. Viacerí poprední ruskí činitelia ho označili za možnú bezpečnostnú hrozbu. Vzťahy oboch krajín v ostatnom čase naštrbili aj ekonomické spory.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies