Rusko zatklo dvoch Bielorusov, údajne pripravovali atentát na Lukašenka

NETKY.SK • 18 Apríl 2021, 13:33 • 2 min
Rusko zatklo dvoch Bielorusov, údajne pripravovali atentát na Lukašenka

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zatkla dvoch Bielorusov, ktorí sa mali podieľať na plánovanom zvrhnutí vlády a atentátu na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Jedným zo zatknutých je niekdajší Lukašenkov hovorca Alexander Feduta, ktorý sa neskôr pridal k opozícii. Ďalším zatknutým  je právnik Juras Zjankovič s dvojakým bielorusko-americkým občianstvom. FSB v sobotu uviedla, že dvojicu už previezli do Bieloruska.

 

Mali pripravovať vojenský prevrat
Ruské úrady na mužov upozornila bieloruská bezpečnostná služba KGB. Dvojica podľa FSB prišla do Moskvy, aby sa stretla s opozične zmýšľajúcimi bieloruskými generálmi, ktorým povedali, že „pre úspešnú realizáciu ich plánu bolo potrebné fyzicky vylúčiť prakticky celé najvyššie vedenie republiky“.

 

„Podrobne opísali plán pre vojenský prevrat, vrátane zadržania rozhlasových a televíznych centier, ktoré by vysielali ich výzvu k ľudu, blokovania vnútorných jednotiek a jednotiek poriadkovej polície lojálnych súčasnej vláde,“ uviedla FSB.

 

Prečítajte si tiež: Napätie medzi Kyjevom a Moskvou sa dá krájať. FSB zadržala v Petrohrade ukrajinského veľvyslanca za záškodnícku činnosť

 

Vyšetrovatelia hovoria o americkom sprisahaní

Lukašenko v sobotu povedal, že vyšetrovatelia našli dôkazy zahraničnej účasti v údajnom sprisahaní, „pravdepodobne FBI, CIA“. Od vypuknutia celonárodných protivládnych protestov po sporných augustových prezidentských voľbách Lukašenko opakovane viní Západ z údajného plánovania jeho zosadenia či dokonca prípravy vojenskej intervencie, pripomína agentúra AP.

Na protestoch proti znovuzvoleniu Lukašenka, ktoré bolo podľa opozície a niektorých pracovníkov volebných miestností zmanipulované, sa nezriedka zúčastnilo aj viac ako 200-tisíc ľudí.

 

Viac ako 34-tisíc ľudí počas protestov bezpečnostné zložky zatkli a mnohých polícia aj zbila. Najprominentnejšie opozičné osobnosti z Bieloruska ušli alebo skončili vo väzbe.

 

Mohlo by vás zaujímať: Cichanovskú začali v Bielorusku vyšetrovať z možného šírenia terorizmu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies