Rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:02 • 2 min
Rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu

KYJEV - Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan oznámil, že Rusko dnes úplne zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, no Kyjev garantuje, že dodávky pre odberateľov ruského plynu v Európe budú pokračovať aj naďalej. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Musím oznámiť, že dodávky plynu pre Ukrajinu klesli na nulu," vyhlásil Prodan na tlačovej konferencii.

      

Podľa informácií z ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom sa krátko po 8.00 h SELČ, čo bol termín na zaplatenie požadovanej sumy z dlhu Ukrajiny voči ruskej firme, začali dodávky plynu na Ukrajinu znižovať. Gazprom však zároveň oznámil, že dodávky pre európskych odberateľov budú pokračovať v plnom rozsahu a Ukrajina je povinná ich zabezpečiť.
      

Šéf Gazpromu Alexej Miller dnes obvinil Kyjev z "nekonštruktívneho prístupu" v rámci rokovaní o plyne a z vydierania s cieľom dosiahnuť "ultranízku" cenu za dodávky komodity. "V dôsledku nekonštruktívneho prístupu ukrajinskej vlády sme museli od dnešného dňa zaviesť pre Ukrajinu režim zálohových platieb," povedal Miller na stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom, pričom dodal, že ukrajinská strana pri rokovaniach zaujala pozíciu, ktorá sa inak ako vydieraním nazvať nedá. "Požadujú za plyn ultranízku cenu," dodal Miller.

 

Dodávky plynu na Slovensko sú štandardné

 

Dodávky zemného plynu z Ukrajiny na Slovensku sú aj napriek situácii medzi Ruskom a Ukrajinou štandardné, v obvyklých objemoch. "Nezaznamenali sme na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do Európskej únie,“ povedal pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan. Podľa neho sa v pondelok ani neočakávajú výkyvy v dodávkach plynu. "Ukrajinská strana nám potvrdila nomináciu na dnešný deň v nezmenenej výške. Situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici budeme nepretržite monitorovať a pravidelne vyhodnocovať,“ konštatoval Chuguryan.

 

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský v pondelok na obed zvolal krízový štáb k dodávkam plynu a energetickej bezpečnosti zložený zo zástupcov plynárenských spoločností Eustream, SPP Distibúcia, Nafta a SPP. "Dnes som bol informovaný o stave dodávok plynu a môžem ubezpečiť všetkých, že pozastavenie dodávok plynu na Ukrajinu nemá vplyv na dodávky plynu pre Slovensko. Zástupcovia všetkých spoločností ma informovali o pripravenosti v prípade, ak by prišlo k úplnému pozastaveniu dodávok," povedal minister Malatinský.

 

Spoločnosť Eustream je podľa svojho hovorcu pripravená aj na úplné zastavenie dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Spoliehať sa budú na reverzný tok plynu z Rakúska v objeme 23,8 milióna metrov kubických plynu denne a z Českej republiky v objeme 67 miliónov metrov kubických denne. "Ide o deklarované technické maximá na oboch bodoch, ktoré slovenský prepravcaplynu dodrží,“ dodal Chuguryan. V prípade potreby by podľa neho prichádzalo do úvahy aj využitie novovybudovaného slovensko-maďarského prepojenia, ktorého výstavba je na slovenskej strane úplne dokončená. "Nový plynovod, by mohol poslúžiť pre núdzové zásobovanie Maďarska, čo si vyžaduje urýchlené dokončenie prác aj na maďarskej strane,“ uzavrel Chuguryan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona