Rusko zastavilo dodávky plynu do Európy!

NETKY.SK • 31 August 2022, 13:49 • 2 min
Rusko zastavilo dodávky plynu do Európy!

MOSKVA - Oznámilo to v stredu Združenie európskych prepravcov plynu.

slovakia

left justify in out

Dodávky plynu boli zastavené krátko pred 8.00 h SELČ. Ruský plynárenský koncern Gazprom tvrdí, že sa tak stalo v dôsledku nevyhnutných prác na údržbe kompresorovej stanice, ktorú je potrebné vykonať „každých 1 000 hodín prevádzky." Údržba má trvať tri dni.

Šéf nemeckej Spolkovej sieťovej agentúry Klaus Müller však toto rozhodnutie Gazpromu spochybnil ako „technicky nemožné." Domnieva sa, že zo strany Moskvy ide v skutočnosti o politický nátlak. Podľa skúseností agentúry vraj Rusko „vždy po takzvanej údržbe urobí nejaké politické rozhodnutie." Poďla Müllera je vysoko pravdepodobné, že Rusko už dodávky plynu do Európy neobnoví. 

 

Rozhodnutie Gazpromu mohlo ovplyvniť aj rokovanie ministrov EÚ, ktoré aktuálne prebieha v Prahe, na ktorom sa Únia má na žiadosť ukrajinského prezidenta Volydymyra Zelenského rozhodnúť, aby bol všetkým Rusom bez výnimky  zakázaný vstup do krajín Európskej únie. 

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov včera uviedol, že ruská reakcia na seba nenechá dlho čakať. 

 

Prečítajte si aj: Sulík podal demisiu, jeho kolegovia sa ešte poradia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona