Rusko zaslalo Holandsku nové dôkazy o páde boeingu na východnej Ukrajine

NETKY.SK • 14 Január 2016, 12:22 • 2 min
Rusko zaslalo Holandsku nové dôkazy o páde boeingu na východnej Ukrajine

MOSKVA - Ruské úrady zaslali holandským vyšetrovateľom nové "dôležité" zistenia týkajúce sa zostrelenia malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou v lete 2014. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V záverečnej správe vyšetrovateľov Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV), zverejnenej vlani v októbri, sa uvádza, že lietadlo zničila raketa protilietadlového systému sovietskej výroby Buk. Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) teraz oznámila, že zaslala vedeniu OVV list, ktorý obsahuje poznámky k vyšetrovacej správe a bližšie nešpecifikované nové dôkazy o tragédii letu MH17.

 

"Dávam Vám na zváženie ... nové dôležité fakty, ktoré by sa mali odraziť v záverečnej správe," uviedol námestník šéfa Rosaviacije Oleg Storčevoj, ktorého vyjadrenie dnes zverejnila ruská agentúra TASS. Uvedené skutočnosti by podľa neho mali vyústiť v prijatie "nevyhnutných rozhodnutí" zo strany holandských vyšetrovateľov.

 

Storčevoj to napísal v liste, ktorý adresoval predsedovi OVV Tjibbemu Joustrovi. Ďalej podľa agentúry AP uviedol, že ruskí experti vykonali viacero experimentov a štúdií, ktoré podľa neho dokázali, že závery holandských vyšetrovateľov boli "nepodložené a nepresné".

 

Námestník riaditeľa Rosaviacije súčasne obvinil OVV, že ignorovala list zo septembra 2015, v ktorom Moskva kritizovala priebeh Holandskom vedeného vyšetrovania havárie.

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla 2014 v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

 

Moskva sa usiluje rozptýliť podozrenie, že lietadlo zostrelili ňou podporovaní povstalci operujúci na východe Ukrajiny.

Správa Rosaviacije v ruštine: https://www.favt.ru/novosti-novosti/?id=2311

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona