Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu na svete proti COVID-19 pre zvieratá

NETKY.SK • 1 Apríl 2021, 09:28 • 2 min
Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu na svete proti COVID-19 pre zvieratá

MOSKVA - Vakcína proti koronavírusom pre zvieratá ich pomôže chrániť pred vypuknutím choroby po tom, ako ľudia získajú kolektívnu imunitu, uviedol doktor lekárskych vied, imunológ, špecialista na obzvlášť nebezpečné infekcie Vladislav Zhemchugov.

slovakia

left justify in out

Zástupca vedúceho Rosselchoznadzoru (Federálna služba pre veterinárny a fytosanitárny dohľad) Konstantin Savenkov predtým uviedol, že Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu na svete proti koronavírusu COVID-19 pre zvieratá, jej masovú výrobu bude možné spustiť už v apríli.

 

img

 

Imunológ ocenil dôležitosť vytvorenia vakcíny proti koronavírusom pre zvieratá. "Vieme, že koronavírusy sú bežné u zvierat – takmer všetky známe, s výnimkou niekoľkých, ktoré sú aktívne u ľudí – a spôsobujú u nich ťažké choroby. Preto sa práce v oblasti výroby očkovacích látok proti koronavírusom pre zvieratá vykonávajú už dlho a myslím si, že vo veterinárnej medicíne už také vakcíny existujú."

 

"V súčasnosti samozrejme je potrebné vyrobiť vakcínu proti súčasnému koronavírusu, pretože jednou z hypotéz je, že na konci pandémie, keď všetci ľudia dostanú kolektívnu imunitu na planéte, bude vírus musieť ustúpiť do tieňa. Kam? Do prírody", povedal Zhemchugov.

 

Takže podľa špecialistu v budúcnosti COVID-19 môže nájsť zvieratá, ktorých imunitný systém ho nebude zabíjať. Takýto konsenzus sa dosiahol napríklad u vírusu Ebola, ktorý nezabíja veľkých netopierov, a imunita myší zasa nezabíja vírus.

 

img

 

"Ide o takzvanú prírodnú ohniskovú infekciu, ktorej je veľa, vrátane napríklad moru a besnoty. Preto očkovacia látka pre zvieratá je veľmi nevyhnutná, ale kedy to bude potrebné a pre ktoré konkrétne druhy zvierat – je stále otázne", poznamenal Zhemchugov.

 

Ako analógiu odborník pripomenul správu o objave na juhu Ruskej federácie, nového pre krajinu vírusu vtáčej chrípky, ktorý spôsobil ochorenie niekoľkých pracovníkov hydinovej farmy.

 

"Vyskytol sa komentár, podľa ktorého je nevyhnutné začať pracovať na vakcíne proti tomuto vírusu. Áno, musí sa to začať, ale očkovaciu látku pre vtáky a pre kurčatá. Pretože ak potlačíme tento vírus u kurčiat, rapídne znížime pravdepodobnosť jeho mutácií, ktoré povedú k ľudským chorobám", dodal Zhemchugov.

 

img

 

Rosselkhoznadzor je federálny výkonný orgán v Ruskej federácii, ktorý vykonáva štátne funkcie kontroly a dozoru v oblasti veterinárneho lekárstva, karantény a ochrany rastlín, bezpečnej manipulácie s pesticídmi a agrochemikáliami, zaisťovania úrodnosti pôdy, kvality a bezpečnosti obilia, obilnín, zmiešaných krmív a komponentov pre nich.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210331/vaktsina-1603580391.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies