Rusko zakáže dovoz amerického morčacieho mäsa

NETKY.SK • 5 Február 2013, 12:41 • 2 min
Rusko zakáže dovoz amerického morčacieho mäsa

Rusko zakáže dovoz amerického morčacieho mäsa

slovakia

left justify in out

img

Ruské úrady od pondelka (11.2.) pozastavia dovoz amerického morčacieho mäsa do krajiny.

Reuters informuje, že ruská Federálna služba veterinárneho a fytosanitárneho dozoru (VPSS) v pondelok (4.2.) uviedla, že morčacie mäso obsahuje prísadu raktopamín. Nedávno z rovnakého dôvodu a od rovnakého dátumu dočasne zakázala služba aj dovoz amerického hovädzieho mäsa a hydiny.

Združenie amerických chovateľov hydiny v pondelok uviedlo, že chovatelia moriek, ktorí dodávajú svoju produkciu do Ruska, raktopamín do krmiva nepridávajú. Prísada urýchľuje rast hydiny a robí jej mäso jemnejším. V niektorých krajinách je však jeho používanie zakázané, lebo zostáva v mäse a údajne môže vyvolávať zdravotné problémy. Vedci však tvrdia, že nejestvujú dôkazy o jeho škodlivosti.

Americkí dodávatelia vyviezli vlani od začiatku roka do konca novembra do Ruska 3930 ton morčacieho mäsa za 7,8 milióna USD (5,76 milióna eur). Medziročne sa jeho vývoz do krajiny zvýšil o 115 %.

Analytici sa domnievajú, že najnovšie nariadenie ruských úradov by mohlo byť odpoveďou na rozhodnutie amerického senátu postihnúť ruských činiteľov, ktorí majú podiel na porušovaní ľudských práv v krajine; ale vláda niečo také odmieta.

Podľa dostupných štatistických údajov sa vlani za prvých desať mesiacov doviezlo do Ruska takmer 357.000 ton hydinového mäsa za 516 miliónov USD. V štatistike ruských colníkov nie je zahrnutý jeho dovoz zo SNŠ.

Ani americké ministerstvo pôdohospodárstva a ani vývozcovia morčacieho mäsa nemajú zatiaľ k dispozícii rozhodnutie ruských úradov. Prezident USA Poultry & amp; Egg Export Council James Summer dodal, že sú poznatky o tom, že sa také informácie objavili v médiách, ale nemôže potvrdiť, že Moskva o tom oficiálne informovala americkú vládu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies