Rusko zakázalo dovoz šprotov z Poľska, majú mať chybný obal

NETKY.SK • 14 August 2015, 11:46 • 2 min
Rusko zakázalo dovoz šprotov z Poľska, majú mať chybný obal

MOSKVA - Ruský úrad na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor zakázal dovoz šprotov z Poľska, pričom ako jeden z dôvodov uviedol nesprávne informácie na obale. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

slovakia

left justify in out

Úrad zverejnil zákaz ešte vo štvrtok 13. augusta s tým, že do platnosti vstupuje dnes. Podľa Rospotrebnadzoru jedným z hlavných dôvodov je, že údaje na obale konzervy so šprotami nekorešpondujú s obsahom.

 

V júni vydal Rospotrebnadzor dočasný zákaz na dovoz konzervovaných rýb z Lotyšska a Estónska. Ako dôvod vtedy uviedol zistenie vysokých hodnôt jedovatej látky benzopyrén. Lotyšský minister poľnohospodárstva Janis Duklavs povedal, že lotyšský rybolovný priemysel by mohol prísť v dôsledku nerealizovaného vývozu do Ruska asi o 225 miliónov USD (202,54 milióna eur).

 

Zákaz dovozu šprotov z Poľska prichádza v čase, keď Rusko predĺžilo embargo na vybrané potraviny z krajín Európskej únie, USA a niektorých iných štátov o ďalší rok. Najnovšie bude platiť minimálne do augusta 2016, pričom najviac sa týka producentov zeleniny, ovocia, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov.

 

Pôvodne bolo embargo uvalené na EÚ, USA, Nórsko, Kanadu a Austráliu. Vo štvrtok však ruský premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že Moskva pridala na zoznam krajín, na ktoré sa vzťahuje potravinové embargo, aj Albánsko, Čiernu Horu, Island a Lichtenštajnsko. Medvedev zároveň dodal, že od budúceho roka zakáže Rusko aj dovoz niektorých potravín z Ukrajiny, ak nadobudne platnosť asociačná dohoda medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies