Rusko zajalo tri ukrajinské vojenské lode pri pobreží Krymu

NETKY.SK • 25 November 2018, 22:51 • 2 min
Rusko zajalo tri ukrajinské vojenské lode pri pobreží Krymu

KYJEV - Rusko zajalo tri lode ukrajinských námorných síl pri pobreží Moskvou anektovaného Krymu. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské námorníctvo.

slovakia

left justify in out

"Ruské špeciálne sily zajali niekoľko lodí," uviedli predstavitelia ukrajinského námorníctva vo vyhlásení. Dvaja ukrajinskí námorníci utrpeli zranenia.

 

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti uviedla, že prezident Petro Porošenko zvolal zasadnutie svojho vojnového kabinetu, aby prerokovali súčasnú situáciu.

Ukrajina už predtým v nedeľu obvinila Rusko zo streľby na niektoré z lodí jej námorníctva v Čiernom mori.

 

Ukrajinské námorníctvo o tom informovalo na svojej stránke na Facebooku po dni stupňujúceho sa napätia, počas ktorého Rusko zabránilo trom ukrajinským vojenským lodiam vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod Ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď.

 

Obe strany sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného práva a provokatívneho správania, uvádza agentúra Reuters.

 

Na základe bilaterálnej dohody majú Rusko i Ukrajina právo využívať Azovské more, ktoré s Čiernym morom spája úzky Kerčský prieliv. Napätie v tejto oblasti eskalovalo po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

 

Ukrajinské vojenské námorníctvo zverejnilo v nedeľu vyhlásenie, podľa ktorého poslalo malú flotilu v zložení troch plavidiel z Odesy do Mariupolu. Táto trasa si vyžaduje plavbu cez Kerčský prieliv.

Ruské pohraničné hliadky sa podľa neho pokúsili flotile v ceste zabrániť a zámerne vrazili do remorkéra, na ktorom spôsobili škody.

 

Ruská strana zasa prostredníctvom oficiálnych miest oznámila, že ukrajinské vojenské lode protizákonne vstúpili do jeho výsostných vôd.

 

Moskva môže prístup cez zmienený prieliv medzi Čiernym morom a Azovským morom kontrolovať po tom, ako postavila most prepájajúci Krym s južným Ruskom.

 

Z Azovského mora, lemujúceho Krym od severovýchodu, sa v posledných mesiacoch stáva ďalšia oblasť popri Kryme a Donbase, kde sa prejavuje konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Rusko kontroluje Kerčský prieliv a Ukrajina vyčíta Rusku obťažujúce kontroly, ktoré musia podstupovať lode smerujúce do ukrajinských prístavov, ako sú Mariupol či Berďansk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona