Rusko začalo s procedúrou dodávok S-300 do Iránu

NETKY.SK • 23 November 2015, 14:27 • 2 min
Rusko začalo s procedúrou dodávok S-300 do Iránu

TEHERÁN - Iránska tlačová agentúra TASNIM dnes s odvolaním sa na iránskeho veľvyslanca v Moskve Mehdího Saneího informovala, že Rusko začalo s procedúrou dodávky protiraketových systémov S-300 do Iránu.

slovakia

left justify in out

Rusko a Irán podpísali 9. novembra zmluvu na dodávku systémov protivzdušnej obrany S-300. Hneď ako Rusko splní prvú časť kontraktu, Irán stiahne svoje námietky, ktoré podal na arbitrážny súde v súvislosti s neplnením zmluvy zo strany Ruska.

 

Rusko a Irán totiž podpísali zmluvu o dodávkach systémov S-300 v roku 2007. Jej realizácia však musela byť pozastavená v súvislosti s prijatím rezolúcie č. 1929, ktorou Bezpečnostná rada OSN uvalila na Irán sankcie. V reakcii na neplnenie zmluvy Ruskom Irán vtedy podal žalobu na medzinárodný arbitrážny súd.

Príčinou uvalenia sankcií OSN na Irán bol jeho kontroverzný jadrový program. Vyvolával totiž obavy, že Irán by ho mohol zneužívať na zbrojenie, čo však Teherán stále popiera.

 

Tento nukleárny program bol dlhé roky témou rokovaní Iránu a svetových mocností, ktoré napokon 14. júla podpísali historickú zmluvu o spôsoboch riešenia tohto problému. Prijatý akčný plán zahŕňa zrušenie ekonomických a finančných sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Irán výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu.

 

Na základe dohody, ktorú Teherán so šiestimi mocnosťami uzavrel, bude voči Iránu ešte päť rokov platiť embargo OSN na dovoz zbraní a ďalších osem rokov nebude môcť Teherán dovážať rakety. Irán okrem toho súhlasil s tým, že ak dohodu poruší, Západ voči nemu obnoví aj ďalšie sankcie.

 

Agentúra RIA Novosti pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin ešte v apríli tohto roku vydal výnos, ktorým zrušil zákaz na dodávku systémov S-300 do Iránu. Stalo sa tak vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré sa začiatkom apríla vo švajčiarskom Lausanne skončili uzavretím rámcovej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies