VIDEO Rusko začalo podnikať nálety na ciele Islamského štátu v Sýrii

NETKY.SK • 30 September 2015, 17:00 • 2 min
VIDEO Rusko začalo podnikať nálety na ciele Islamského štátu v Sýrii

MOSKVA/WASHINGTON - Vojenské lietadlá Ruskej federácie uskutočnili dnes prvé útoky na ciele militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Ruské letectvo zaútočilo na bojové a komunikačné prostriedky IS, sklady zbraní, streliva a pohonných hmôt. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

 

 

Nemenovaný americký predstaviteľ však pre agentúru Reuters uviedol, že zatiaľ sa nezdá, že by cieľom útokov ruských lietadiel boli objekty Islamského štátu. 

 

Syria’s drained population https://econ.st/1ha9Xav

Posted by The Economist on 30. september 2015

 

 

 

Zároveň dodal, že k útokom došlo neďaleko mesta Homs, ležiaceho približne 160 kilometrov severne od sýrskej metropoly Damask, a pravdepodobne aj na iných miestach, avšak informácie o ruských bojových aktivitách sú zatiaľ len predbežné.

 

 

Rôzne sýrske opozičné skupiny podľa agentúry DPA tvrdia, že nálety si vyžiadali najmenej 27-36 obetí vrátane žien a detí. V bombardovanej oblasti však podľa lídra Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálida Chodžu nepôsobí ani al-Káida, ani IS.

 

 

Rusko pred útokmi požiadalo Spojené štáty, aby uvoľnili vzdušný priestor Sýrie. Správu o začiatku ruských útokov na ciele militantov v Sýrii doručil Spojeným štátom v irackej metropole Bagdad vysokopostavený predstaviteľ ruských ozbrojených síl. Podľa slov ďalšieho amerického predstaviteľa letectvo USA svoju činnosť v sýrskom vzdušnom priestore napriek tomu neprerušilo.

 

Centrum v Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že nedávno zriadené centrum v irackom Bagdade pomohlo koordinovať nálety a pozemné operácie v Sýrii. 

 

Nemenovaný ruský vládny zdroj dnes zasa pre agentúru Reuters uviedol, že Rusko vyslalo do Bagdadu svojich expertov, aby pôsobili v spomenutom centre. Zdroj počet týchto ruských vojenských expertov nespresnil.

 

Rusko v poslednom čase posilňuje svoje armádne jednotky v Sýrii, kde v konflikte podporuje vládnych vojakov prezidenta Bašára Asada, ktorý stojí proti militantom Islamského štátu (IS) a prozápadným povstalcom.

 

Podľa portálu Lifenews.ru Rusi útočia na svoje ciele v siedmych provinciách krajiny.

 

 

Rusko patrí spolu so Sýriou, Irakom a Iránom k zakladateľom spoločného strediska pre výmenu informácií potrebných v boji proti džihádistickému IS. Centrum združuje vojenských predstaviteľov zo všetkých štyroch zúčastnených krajín. Zariadenie by mohlo v budúcnosti slúžiť ako koordinačné centrum pre operácie proti IS, ktorý počas uplynulého roka získal kontrolu nad značnými územiami v Iraku a Sýrii.

 

Koncom minulého týždňa Irak oznámil, že jeho vojenskí predstavitelia sa v Bagdade už podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci s Ruskom, Iránom a Sýriou, zameranej proti militantnej organizácii Islamský štát.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok informoval, že prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Barack Obama, v pondelok počas stretnutia v New Yorku hovorili o výmene informácií o kríze v Sýrii. Americký Pentagón v noci nadnes informoval, že minister obrany USA Ash Carter nariadil v utorok svojmu personálu otvoriť komunikačné linky s ruskou armádou. Podľa agentúry Reuters došlo k tomuto kroku v čase, keď USA a Rusko hľadajú spôsoby, ako zaistiť bezpečnosť svojich konkurenčných operácií v sýrskom vzdušnom priestore.

 

 

Podľa Moskvy by sa spomínané centrum v Bagdade mohlo stať základom širokej medzinárodnej koalície na boj s IS. "Nie je žiadnym tajomstvom, že do práce v stredisku v Bagdade boli prizvaní aj americkí odborníci a vojaci," uviedol v utorok Peskov, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že americkí špecialisti sa na prvých schôdzkach a diskusiách v centre nezúčastnili.

 

Putin: Na porážku Islamského štátu v Sýrii je treba konať preventívne

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters.

 

Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z Islamského štátu (IS) je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie.

 

img

 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada "nie je konštruktívna", pretože Asad je "súčasťou problému". Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby "hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS", uviedla agentúra DPA.

 

Vojenské lietadlá Ruskej federácie začali dnes vykonávať v Sýrii letecké útoky zamerané na pozície extrémistov, skladiská zbraní, komunikačné strediská a prepravné prostriedky používané IS, potvrdil pre agentúru Interfax hovorca ruského ministerstva obrany, pričom Moskva o svojom kroku dopredu informovala USA.

 

Putin dostal od parlamentu jednomyseľný súhlas na použitie vojenskej sily v Sýrii po tom, ako o intervenciu požiadal samotný Damask. Podľa šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergeja Ivanova je táto podpora výhradne v rámci národných záujmov Ruska. Ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň totiž oznámilo, že "v radoch IS pôsobí približne 2400 ruských občanov, ktorí po svojom návrate do vlasti budú predstavovať bezpečnostné riziko".

 

Sýria: Povstalci popierajú, že Rusi útočia na Islamský štát

Ruské vojenské lietadlá uskutočnili dnes v spolupráci so sýrskymi vzdušnými silami niekoľko útokov na ciele militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

 

"V súlade s dohodou medzi Sýriou a Ruskom o boji proti medzinárodnému terorizmu a likvidácii DAIŠ (arabská skratka pre Islamský štát) uskutočnili dnes ruské bojové lietadlá v spolupráci so (sýrskymi) vzdušnými silami niekoľko leteckých útokov na brlohy teroristov z DAIŠ," informovala sýrska štátna televízia s odvolaním sa na nemenovaný armádny zdroj.

 

Vyhlásenie k náletom vydal aj úrad sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podľa ktorého hlava štátu požiadala Rusko o vyslanie lietadiel listom adresovaným šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

 

Podľa sýrskych aktivistov, miestnych obyvateľov a povstalcov však provincie Homs a Hamá, ktoré sa stali cieľom dnešných útokov ruského letectva, ovládajú rozličné skupiny vzbúrencov, bojujúcich proti Asadovmu režimu, nie Islamský štát. Ani jeden zo zdrojov neuviedol, že by v oblastiach zasiahnutých náletmi pôsobil Islamský štát.

 

Potvrdil to aj veliteľ jednej zo skupín povstalcov podporovaných medzinárodným spoločenstvom, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Bývalý major sýrskej armády Džamil Sálih, ktorého skupina operuje v provincii Hamá, pre agentúru Reuters uviedol, že pri útokoch ruského letectva utrpelo zranenia osem jeho bojovníkov, pričom IS na severe provincie Hamá, kde k útokom došlo, vôbec nepôsobí.

 

Američania uskutočnili nálety v Aleppe, Rusko v provinciách Homs a Hamá

Sily Spojených štátov podnikli dnes letecký útok na postavenia militantov z organizácie Islamský štát v okolí severosýrskeho mesta Aleppo.

Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že letectvo Spojených štátov bude pokračovať v operáciách v Sýrii aj napriek tomu, že s leteckými útokmi proti militantom v Sýrii začalo dnes aj Rusko. Podľa jeho slov Rusko požiadalo Spojené štáty o uvoľnenie sýrskeho vzdušného priestoru približne hodinu pred tým, ako spustilo vlastné útoky v provinciách Homs a Hamá.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies