Rusko začalo dodávať Iránu obilie výmenou za ropu

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 15:05 • 2 min
Rusko začalo dodávať Iránu obilie výmenou za ropu

MOSKVA - Rusko v pondelok odštartovalo program barterových obchodov, v rámci ktorého odoberá z islamskej republiky ropu výmenou za dodávky obilia, zariadení a stavebného materiálu. Informoval o tom v pondelok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. V medzinárodných rokovaniach o iránskom jadrovom programe Rusko vystupovalo ako spojenec Teheránu.

slovakia

left justify in out

Rozhovory viedli tento mesiac k predbežnej dohode, na základe ktorej má Irán výmenou za ukončenie sankcií obmedziť sporný nukleárny program a umožniť jeho kontrolu. Program výmeny ropy za tovary má "veľmi významný rozsah", povedal Rjabkov ruským senátorom a dodal, že existujúci sankčný režim tieto obchody neobmedzuje, ani nezakazuje. Bližšie údaje k programu neuviedol.

 

Irán je tretím najväčším odberateľom ruskej pšenice. O podmienkach barterových obchodov Moskva a Teherán rokovali od začiatku minulého roka. Zdroje agentúry Reuters v tom čase informovali, že hodnota kontraktu môže dosiahnuť 20 mld. USD a Moskve umožní výmenou za ruské zariadenia a tovary nakúpiť z Iránu do 500 tis. barelov ropy denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies