Rusko vyzýva KĽDR, aby ustúpila od plánu vystreliť raketu dlhého doletu

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:09 • 2 min
Rusko vyzýva KĽDR, aby ustúpila od plánu vystreliť raketu dlhého doletu

Rusko vyzýva KĽDR, aby ustúpila od plánu vystreliť raketu dlhého doletu - Politika Rusko vyzvalo dnes Severnú Kóreu, aby zrušila svoj plánovaný druhý tohtoročný pokus o odpálenie rakety dlhého doletu, pretože by podľa Moskvy išlo o porušenie obmedzení, kt

slovakia

left justify in out

imgRusko vyzvalo dnes Severnú Kóreu, aby zrušila svoj plánovaný druhý tohtoročný pokus o odpálenie rakety dlhého doletu, pretože by podľa Moskvy išlo o porušenie obmedzení, ktoré stanovila Bezpečnostná rada OSN.
      "Naliehavo žiadame vládu (Severnej Kórey), aby prehodnotila svoje rozhodnutie odpáliť raketu," uviedol podľa agentúry Reuters v stanovisku ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
      Severná Kórea (KĽDR) ohlásila plán odpáliť v období medzi 10. a 22. decembrom raketu dlhého doletu s družicou. Raketa by mala vyniesť do vesmíru družicu na pozorovanie Zeme. Podľa Južnej Kórey ide len o zámienku na vykonanie raketového testu, ktorý by bol porušením zákazu OSN.
      Krok KĽDR pravdepodobne zhorší už aj tak veľké napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom i Soulom, pričom v čase plánovaného vystrelenia rakety sa budú v susednej Južnej Kórei konať 19. decembra prezidentské voľby.
      Spojené štáty tento víkend odsúdili plán Severnej Kórey odpáliť raketu dlhého doletu. "Vystrelenie vesmírnej družice Severnou Kóreou bude veľmi provokačným činom, ktorý ohrozí mier a bezpečnosť v regióne," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.
      Pôjde už o druhý pokus KĽDR vystreliť raketu dlhého doletu za vlády nového lídra Kim Čong-una, ktorý takmer pred rokom prevzal moc po smrti svojho otca Kim Čong-ila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies