Rusko vyzdvihuje pokoj v Donbase, ale trvá na dodržiavaní mierových protokolov

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:23 • 2 min
Rusko vyzdvihuje pokoj v Donbase, ale trvá na dodržiavaní mierových protokolov

MOSKVA - Intenzita ostreľovania na východe Ukrajiny je v týchto dňoch najnižšia za 1,5 roka bojových operácií, uviedol dnes v Kyjeve ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 1. septembra platí v Donbase prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 26. augusta v bieloruskom Minsku na poslednom zasadnutí kontaktnej skupiny.

Poltorak spresnil, že "taký pokoj, ako teraz, v Donbase nebol "prakticky pol druha roka". Uviedol, že za 24 hodín zaznamenávajú dva až štyri prípady ostreľovania.

 

Upokojenie situácie na východe Ukrajiny konštatoval dnes aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý však súčasne obvinil Kyjev z neplnenia ďalších bodov mierovej zmluvy uzavretej pod patronátom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Peskov pripomenul, že dohoda podpísaná vo februári v bieloruskom Minsku počíta aj s priznaním autonómie pre regióny na východe krajiny i amnestiou.

 

Peskov sa vyjadril aj k možnej schôdzke šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky, ktoré v pondelok avizoval Hollande. Hovorca pripustil, že rokovanie by sa "na tej či onej úrovni" mohlo uskutočniť.

 

Spresnil, že situácia sa vyjasní po schôdzke šéfov diplomacií Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny. Podľa Peskova by sa mohol uskutočniť aj telefonický rozhovor lídrov, v rámci ktorého by sa mohli dohodnúť na termíne vrcholnej schôdzky.

 

V Minsku sa dnes začalo stretnutie koordinátorov pracovných skupín kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa agentúry TASS by dnes mohlo dôjsť k podpísaniu nového dokumentu o odsune vojenskej techniky v Donbase.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies