Rusko vypustilo na obežnú dráhu tri satelity navigačného systému GLONASS

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:58 • 2 min
Rusko vypustilo na obežnú dráhu tri satelity navigačného systému GLONASS

Rusko vypustilo na obežnú dráhu tri satelity navigačného systému GLONASS

slovakia

left justify in out

img

Ruská nosná raketa Proton-M vyniesla dnes na obežnú dráhu tri satelity navigačného systému GLONASS. Informoval o tom hovorca Ruských vesmírnych síl Alexej Zolotuchin.
      Raketa vyštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 04.53 h moskovského času (02.53 h SELČ), uviedla tlačová agentúra RIA Novosti. Podľa Zolotuchina zariadenia náležite fungujú.
      GLONASS - Globálny navigačný satelitný systém - je ruským ekvivalentom amerického GPS a je určený na vojenské aj civilné účely. Oba systémy umožňujú používateľom určiť svoju geografickú polohu s presnosťou na niekoľko metrov.
      Rusko má v súčasnosti na obežnej dráhe dovedna 26 satelitov GLONASS, dva z nich sú však nefunkčné. V rámci systému zabezpečuje 18 satelitov nepretržitú navigáciu pre celé územie Ruskej federácie a 24 satelitov je využívaných na navigačné služby v celosvetovom meradle.
      Z troch satelitov, ktoré najnovšie vyslali na orbitu, budú využívané len dva, tretí je rezervný.
      Ruské vesmírne sily plánujú vyslať v tomto roku ešte dve rakety Proton-M, ktoré vynesú na obežnú dráhu šesť satelitov, uvádza RIA Novosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies