Rusko vypovedalo poľského novinára, reaguje tým na podobný krok Varšavy

NETKY.SK • 18 December 2015, 15:54 • 2 min
Rusko vypovedalo poľského novinára, reaguje tým na podobný krok Varšavy

MOSKVA - Rusko dnes vyhostilo moskovského korešpondenta popredných poľských novín. Tento krok je podľa Moskvy "vyváženou" odpoveďou Varšave na vypovedanie ruského reportéra označeného za "nebezpečenstvo pre Poľsko".

slovakia

left justify in out

Waclawa Radziwinowicza, ktorý pôsobil 18 rokov ako moskovský korešpondent poľského denníka Gazeta Wyborcza, si dnes predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí a oznámili mu, že má mesiac na to, aby opustil krajinu.


"Dôvod je jednoduchý," uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra Reuters. "Stalo sa tak čisto na báze reciprocity."


Radziwinowicz pre Reuters uviedol, že mu bolo povedané, že jeho vyhostenie je priamou odpoveďou Poľsku na prípad 49-ročného Leonida Sviridova. Ten pôsobil v Poľsku ako dlhoročný korešpondent agentúry RIA Novosti, ktorá je súčasťou Kremľom podporovanej mediálnej spoločnosti Rossija segodňa (Rusko dnes).


Sviridov opustil Poľsko 12. decembra po tom, ako ho poľské ministerstvo zahraničných vecí opísalo ako "nebezpečenstvo pre Poľsko" a bolo mu odňaté právo pracovať a zdržiavať sa v Poľsku.


Hovorkyňa ruskej diplomacie označila vypovedanie Sviridova za zvláštne a dodala, že mu nebolo poskytnuté jasné vysvetlenie o tom, čím sa previnil. Moskva podľa nej pristúpila k recipročnému kroku z donútenia. "Bolo to nanútené opatrenie, nie naša voľba. Zahraniční kolegovia musia pochopiť dôsledky bezdôvodného prenasledovania ruských novinárov," uviedla.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies