Rusko vynaloží na futbalové MS viac ako 10 miliárd USD

NETKY.SK • 6 December 2010, 08:27 • 2 min
Rusko vynaloží na futbalové MS viac ako 10 miliárd USD

Rusko vynaloží na futbalové MS viac ako 10 miliárd USD

slovakia

left justify in out

img

Schválenie kandidatúry Ruska ako organizátora Majstrovstiev sveta (MS) vo futbale v roku 2018 bude silným podnetom pre rozvoj viacerých odvetví ruskej ekonomiky. Vláda bude investovať nielen do štadiónov, ale aj do ciest, parkovísk, hotelov, telekomunikácií a iných oblastí. Náklady na vybudovanie 13 štadiónov a rekonštrukciu ďalších troch dosiahnu 3,82 miliardy USD (2,88 miliardy eur). Finále sa uskutoční na moskovskom štadióne Lužniki.
      Premiér Vladimir Putin povedal, že na zabezpečenie vhodných podmienok pre podujatie vláda vynaloží 10 miliárd USD. Minister financií Alexej Kudrin dodal, že investičné prostriedky pre organizačný výbor sa začnú uvoľňovať z rozpočtu po roku 2013. Dôjde k výstavbe a rekonštrukcii hotelov v 13 mestách. Ruská vláda prisľúbila FIFA, že na to vyčlení 11 miliárd USD. Kapacita letísk o 100 % vzrastie už do roku 2015. Budú postavené trate pre supervlaky a v Moskve a v Petrohrade sa budú musieť uskutočniť zásadne zmeny v priepustnosti ciest. Veľké investície si vyžiada zlepšenie telekomunikačnej siete.
      Analytici ruskej investičnej banky VTB odhadujú, že náklady na MS dosiahnu takmer 20 miliárd USD. Najvyššia suma sa objavila v denníku Vjedomosti, až 50 miliárd USD. Uviedol ju ekonomický poradca prezidenta Dmitrija Medvedeva Arkadij Dvorkovič. Je však pokladaná za silno nadhodnotenú.
      Putin povedal, že niektoré investície sa budú realizovať z účtov takých firiem, akou je Gazprom.
      Náklady na majstrovstvá - v porovnaní s hodnotou ruského hrubého domáceho produktu 1,2 bilióna USD okolo roku 2018 - budú mierne, ale prinesú veľký národohospodársky efekt.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona