Rusko vyhosťuje francúzskych a talianskych diplomatov

NETKY.SK • 18 Máj 2022, 14:04 • 2 min
Rusko vyhosťuje francúzskych a talianskych diplomatov

MOSKVA/PARÍŽ – Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhosťuje 34 francúzskych diplomatov v reakcii na podobný krok Francúzska. Francúzsko vyhostenie svojich diplomatov „rázne odsúdilo“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Tridsaťštyri zamestnancov francúzskej diplomatickej misie v Rusku je vyhlásených za nežiaduce osoby (personae non gratae),“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Na opustenie krajiny majú dva týždne.

 

 

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že takýto krok nemal „právne základy“. Práca diplomatov a zamestnancov na francúzskom veľvyslanectve v Rusku je podľa ministerstva plne v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Paríž však v apríli ruský personál vyhostil na základe podozrení zo špionáže, uvádza ministerstvo.

 

Francúzsko v apríli vyhostilo z krajiny 35 Rusov s diplomatickým štatútom, pripomína AFP. Neskôr za personae no gratae vyhlásilo šesť ruských agentov, ktorí vystupovali ako diplomati. Vyšetrovanie francúzskych spravodajských služieb dospelo k záveru, že tieto osoby vykonávali činnosť proti národným záujmom Francúzska.

 

 

Rusko oznámi talianskemu veľvyslancovi v Moskve Giorgiovi Staraceovi, že sa rozhodlo vyhostiť 24 talianskych diplomatov. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na stredajšie oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Taliansko vyhostilo v apríli 30 ruských diplomatov „z dôvodov týkajúcich sa národnej bezpečnosti“.

 

img

 

„Je to nepriateľský akt,“ povedal taliansky premiér Mario Draghi na tlačovej konferencii po stretnutí s fínskou premiérkou Sannou Marinovou v Ríme. „Diplomatické vzťahy sa však rozhodne nesmú prerušiť. Nesmie to viesť k narušeniu diplomatických kanálov, pretože ak dosiahnete mier, dosiahnete ho práve prostredníctvom týchto diplomatických kanálov,“ dodal premiér Draghi.

 

Možno vás zaujme: Japonsko vyzvalo Čínu, aby hrala zodpovednú úlohu v ukrajinskej kríze



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies