Rusko vyhlásilo, že je ochotné rokovať s USA a Čínou o znížení počtu jadrových zbraní

NETKY.SK • 26 Apríl 2019, 13:42 • 2 min
Rusko vyhlásilo, že je ochotné rokovať s USA a Čínou o znížení počtu jadrových zbraní

MOSKVA - V dnešných hodinách tlmočil minister zahraničných vecí Ruska Sergej Riabkov stanovisko svojej krajiny, ktorá navrhuje americkému prezidentovi Trumpovi, aby sa USA spoločne s Čínou a Ruskom úplne vzdali jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Riabkov ďalej uvádza, že "vzhľadom na rastúcu úlohu jadrových zbraní v amerických doktrínach a ich postupný presun medzi prostriedky, ktoré možno použiť na bojisku, sú takéto vyhlásenia vítané".

 

Minister zahraničnćh vecí Ruskej federácie reagoval na správu americkej televízie CNN, ktorá počas dnešnej noci, na základe zdrojov z Washingtonu informovala, že Biely dom vedie intenzívne medzirezortné rokovania, aby následne Trumpovi predložil varianty novej zmluvy o znížení počtu jadrových zbraní s účasťou Ruska a Číny.

 

img

 

"Prezident dal jasne najavo, že kontrola nad zbrojnými arzenálmi by mala zahŕňať všetky zbrane Ruska a Číny, všetky bojové hlavice a všetky rakety," uviedol zdroj pre CNN.

 

 

"Povedal by som, že žiadna administratíva sa nepokúsila urobiť to, čo sa Donald Trump pokúsil spraviť napríklad so Severnou Kóreou". Riabkov tiež uviedol, že Rusko "chce presvedčiť" USA, aby prijali spoločné vyhlásenie, ktoré by odsúdilo akékoľvek použitie jadrových zbraní.

 

img

 

Spojené štáty však len nedávno odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorá tvorí základ pre bezpečnosť od konca studenej vojny.

 

Riabkov podľa TASS vyhlásil, že USA sa pokúšajú podkopať všetky dohody v oblasti nešírenia zbraní alebo kontroly nad nimi. "Spojené štáty podkopávajú desaťročia starostlivo vypracúvané a zachovávané zásady multilaterálnej interakcie pri riešení najakútnejších problémov medzinárodnej bezpečnosti," upozornil. 

 

Pripomenul, že neexistuje žiadny dokument, ktorý by sa priamo týkal nešírenia zbraní alebo kontroly nad nimi a USA by sa ho nesnažilo obísť, alebo jednoducho od zmluvy odstúpiť.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona