Rusko vydalo zatykač na bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 07:17 • 2 min
Rusko vydalo zatykač na bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka

MOSKVA - Mestský súd v juhoruskom Jessentuki vydal zatykač na bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka.

slovakia

left justify in out

Podľa pondelkového stanoviska danej inštancie je medzinárodný zatykač na Jaceňuka v platnosti od 21. februára, informovala v noci nadnes spravodajská stanica Slobodná Európa.

 

Jaceňuk je hľadaný ohľadom obvinení z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v severokaukazskom regióne Čečensko a bojov proti ruským vojakom. Jaceňuk v pondelok potvrdil, že ukrajinská vláda ho prostredníctvom sociálnej siete Facebook upovedomila o vydanom zatykači na jeho osobu.

 

Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin v septembri 2015 obvinil Jaceňuka z účasti na bojoch v Čečensku, ako aj mučenia a popráv ruských vojakov, pripomína RFE/RL. 

 

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom dlhoročne komplikuje ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny, kde sa proruskí separatisti usilujú o pričlenenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a samozvanej Luhanskej republiky (LĽR) k Ruskej federácii, ako aj anexia ukrajinského polostrova Krym ruskými silami v marci 2014.

 

Moskva, ktorá považuje zosadenie ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča za Západom podporovaný štátny prevrat, neústupne trvá na tom, že separatistom z Donbasu zbrane nedodáva, hoci podporuje príčinu ich boja proti ukrajinským vládnym silám a dodáva na východ Ukrajiny humanitárnu pomoc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona