Rusko vrátilo organizácii Greenpeace zadržiavaný ľadoborec Arctic Sunrise

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 08:26 • 2 min
Rusko vrátilo organizácii Greenpeace zadržiavaný ľadoborec Arctic Sunrise

MOSKVA - Medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace si môže prevziať svoju loď Arctic Sunrise, ktorú zadržiavali ruské úrady v prístavnom meste Murmansk od septembra minulého roka, kedy ruská pobrežná stráž plavidlo obsadila a zadržala 30 aktivistov Greenpeace protestujúcich proti ťažbe ropy v Arktíde.

slovakia

left justify in out

Právnici Greenpeace to podľa agentúry DPA oznámili v piatok po rokovaní s ruskými predstaviteľmi v Murmansku. Rusko zatiaľ podľa nemeckej agentúry komuniké Greenpeace nekomentovalo.
      

Loď zostávala v zajatí i po prepustení zadržiavaných členov posádky, z ktorých väčšina boli cudzinci. Tým v decembri umožnili ruské úrady opustiť Ruskú federáciu po zaplatení kaucie napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu incidentu.
      

Greenpeace privítala vrátanie lode, zároveň však zopakovala svoje stanovisko, podľa ktorého bolo jej zadržanie nelegálne.
      

"Celá táto záležitosť bola pokusom nehanebným pokusom zastrašiť tých, ktorí veria, že ťažba ropy v Arktíde je nezodpovedná a nebezpečná," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Greenpeace Kumi Naidoo.
      

Podľa ruských úradov aktivisti svojím konaním ohrozili životy a majetok vrtnej ropnej veže Prirazlomnaja patriacej koncernu Gazprom, na ktorú sa pokúsili vyšplhať.
      

Zaobchádzanie s aktivistami pochádzajúcimi z 18 krajín, ktorí strávili v ruskom väzení dva mesiace a v jednom období čelili až 15-ročnému trestu za pirátstvo, si vyslúžilo kritiku od západných štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies