Rusko: Vojenské operácie NATO v Líbyi porušujú mandát OSN

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:21 • 2 min
Rusko: Vojenské operácie NATO v Líbyi porušujú mandát OSN

Rusko: Vojenské operácie NATO v Líbyi porušujú mandát OSN

slovakia

left justify in out

img

Rusko dnes uviedlo, že západné operácie proti vojenským silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího porušujú rezolúciu OSN, ktorá oprávňuje použiť silu len na ochranu civilistov.
      "Zámerom Bezpečnostnej rady OSN nikdy nebolo zvrhnúť líbyjský režim," povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Všetci, ktorí v súčasnosti využívajú rezolúciu OSN na tento cieľ, porušujú mandát OSN."
      Vzhľadom na tento postoj Západu odmieta líbyjská opozícia rokovať o prímerí s vládou v Tripolise, tvrdí Lavrov. "Je rozhodujúce nastoliť prímerie," dodal na návšteve Belehradu.
      Británia a Francúzsko vyzvali spojencov v NATO, aby poskytli viac vojenských lietadiel schopných zasiahnuť Kaddáfího pozemné sily po tom, ako USA obmedzili svoju účasť na operácii a odovzdali koncom marca jej velenie Severoatlantickej aliancii.
      Lavrov uviedol, že opozícia v Jemene zrejme tiež dúfa v podobnú západnú pomoc pri zvrhnutí prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a preto odmieta možnosť sadnúť si za rokovací stôl. Nádej opozície na pomoc Západu je podľa neho "veľmi nebezpečným uvažovaním, ktoré môže spôsobiť reťazovú reakciu".
      "Všetci zodpovední, najmä členovia Bezpečnostnej rady OSN, si nesmú voliť konflikty, ale dialóg," dodal šéf ruskej diplomacie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona